Paul Căpuşan de la Melfructus spune că a deschis porțile plantațiilor pentru doritorii de fructe proaspete. „Noi am decis să schimbăm traiectoria businessului nostru şi să nu mai fie nevoie să culegem noi fructele, ci să vină clienţii să şi le culeagă singuri, iar din 2019 avem acest sistem în plantaţie prin care aducem clienţii, îi lăsăm să mănânce câte fructe vor contra unei taxe de intrare şi ce culeg pentru acasă se achită la plecare, le oferim caserole şi le duc acasă culese de ei, neatinse de altcineva“.
Fermierul spune că s-a lovit de problema lipsei forţei de muncă, deci nu ar fi avut cu cine să culeagă fructele de pădure.
Melfructus deține brandul Delicium – Jams and Syrups, iar în 2022 se aşteaptă ca 20-30 de mii de vizitatori să ajungă la ferma din Borşa (judeţul Cluj), faţă de 15.000 anul trecut şi 10.500 în urmă cu doi ani.
Fermele se întind pe şapte hectare
Delicium are aproape şapte hectare cu mur, afin, zmeură, aronia, căpşuni pe aproape un hectar şi legume în câmp şi în solar. Zmeura este principala cultură.
„Reuşim să valorificăm întreaga producţie prin această variantă şi noi ce culegem este strict pentru procesare. Nu este necesar să culegem şi să livrăm. Noi ne ocupăm de întreţinerea culturii şi de procesare, iar clienţii se ocupă de culesul fructelor. Am construit toată afacerea în jurul acestei idei. Fără această idee, am închide în maxim doi ani. A fost singura noastră variantă pentru a construi afacerea“, a menţionat antreprenorul.
Forţa de muncă din zonă merge în fabrici
„Fiind fructe perisabile, dacă nu le valorificam le pierdeam imediat. Şi atunci a trebuit să găsim o soluţie şi împreună cu familia am început să procesăm. Am făcut o serie de încercări, mai multe reţete şi am ajuns la o reţetă care la siropul de zmeură ne-a ajutat să obţinem şi o certificare recunoscut la nivel mondial“, a menţionat el.
Citește și Elevii, salvarea producătorilor de cireșe
Taxa de intrare este de 20 de lei pentru persoanele de peste 10 ani, iar pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 10 ani este de 15 lei. În aceşti bani sunt incluse consumul nelimitat de fructe şi accesul la zona de distracţie şi relaxare pe care am creat-o special. Foarte mulţi au venit mai mult pentru această zonă, decât pentru fructe de pădure, dar aduc şi alţi prieteni şi se compensează.
Ca proiecte de dezvoltare, Paul Căpuşan spune că vrea să optimizeze culturile şi să investească într-un nou spaţiu de producţie, care ar putea ajuta compania să ajungă şi la export. De asemenea, compania trebuie să construiască şi un depozit pentru că actualul a fost afectat de un incendiu în urmă cu două luni.
Vezi și Șacal venit din Ungaria a atacat mai multe oi din Ocna Mureș
Delicium este prezent în zona Clujului în magazine locale, băcănii, dar şi pe site-ul propriu şi în câteva puncte din ţară. El nu-şi propune să intre în retail, ci a început să se dezvolte în HoReC , unde înregistrează 60% din vânzări.