În timp ce ministrul Petre Daea se laudă că vrea să ducă hipermarketurile în afara orașelor, în locurile special amenajate pentru centrele comerciale, prin piață se aud tot mai multe voci care susțin că politicienii români fac compromisuri, la presiunea retailerilor, care au amenințat că pleacă din România dacă procentul de 51% produse românești pe rafturi se va menține, dar și de frica procedurii de infringement venită de la Bruxelles.
Așa se face că în loc de 51% produse românești s-ar putea să se ajungă la 50% sau poate chiar 49%, după unele voci din sector. Oricum ar fi, cei care vor fi afectați sunt în primul rând, producătorii locali, al căror acces pe rafturile magazinelor este în continuare dificil din diferite motive…
„Dacă mă întrebați pe mine, România a făcut un pas ușor în spate pentru că a trecut de la procentul de 51% care era obligatoriu pentru produsele noastre și s-a dus undeva la 50%. Politicienii au cedat, nu cunosc care sunt motivele pentru care au renunțat la acel 1%, eu nu aș fi renunțat nici la 0,001%, pentru că trebuie să îmi apăr piața mea. Trebuie să mă impun în fața CE pe ceea ce vreau să fac eu în România fără a aduce atingere CE și nu pot să accept ca produsul meu de calitate superioară să fie valorificat pe marginea șoselelor, iar produsele frumos ambalate și de proastă calitate, le știm acum, să stea în raft într-un mod onorabil. Nu mi se pare corect”, a declarat recent Ionică Nechifor, secretarul executiv al Federației Romovis la Agrotv.
Citește și: Activele producătorului de carne de pasăre Agroli, scoase la vânzare pentru 14 milioane de euro
El spune că statul român trebuie să găsească o modalitate prin care să poată interveni.
„Autoritățile centrale trebuie să intervină aici nu doar prin a crea doar un cadru legislativ, ci și prin a proteja sau interveni pe anumite căi”, a mai precizat reprezentantul Romovis.