Lunile de foc la APIA, în 2018

0
Daea pui de o zi

Ministrul Agricuturii Petre Daea a aprobat modalitățile de coordonare a implementării schemelor de plăți directe și a ajutoarelor naționale tranzitorii în agricultură la nivelul Ministerului Agriculturii și al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), printr-un ordin de ministru în data de 17 ianuarie. 

Obiectivul actului normativ este de a accelera depunerea cererilor în perioada optimă, astfel încât să nu se perceapă penalități, de a aaccelera efectuarea contolului administrativ și pe teren în perioada optimă, dar și a acordării avansului și plăților finale. De asemenea, se are în vedere o colaborare mai bună între centrele APIA și beneficiarii subventiilor și cel mai important, reducerea costurilor pentru fermieri. De punerea în practică a acestor prevederi se va ocupa secretarul de stat din MADR Dănuț Potor.

În 2018, calendarul de lucru al APIA, potrivit ordinului 15 din data de 17 ianuarie 2018, este următorul:

martie – 15 mai 2018 – depunerea cererilor unice de plată la APIA, fără penalități;

4 iunie – 4 iulie  2018  – efectuarea controlului administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora și transmiterea eșantioanelor;

5 iulie – 1 octombrie 2018 – efectuarea controlului la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate la control pe teren, iar controlul aferent al unor obligații specifice, în iarna sau primăvara anului următor;

 

Citește și: România participă la cea de-a 83-a ediție a Expoziţiei Internaționale „Săptămâna verde”

 

16 octombrie – 30 noiembrie 2018 – plata avansului pentru anul de cerere 2018;

1 decembrie 2018 – 31 martie 2019 – plata finală ca diferență între cuantumul acodrat în avans și cuantumul calculat pentru anul de cerere 2018.

Implementarea schemelor de plăți directe și a ajutoarelor naționale tranzitorii se facă de către APIA prin directorul general al agenției și al directorului general adjunct, care au în coordonare direcția IT, serviciul LPIS, precum și prin direcțiile de speciaitate. Aceștia vor trebui să informeye periodic conducerea MADR cu privire la derularea activității Agenției.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here