Vreme bună pentru agricultură, spună ministrul Petre Daea

0

Vremea este foarte bună pentru agricultură, iar temperaturile ridicate pe care le-am avut până acum câteva zile în toată ţara, umiditatea din sol şi din atmosferă a permis tuturor culturilor care au fost semănate în toamnă să răsară, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Ceva probleme sunt totuși la rapiță, o cultură mai dificilă în general, și pe care agricultorii mai pot să o întoarcă în primăvară dacă pierderile sunt mari. Livezile în schimb se prezintă bine la acest moment în ciuda temerilor pomicultorilor.

Este o vreme foarte bună pentru agricultură. Eu mai spus-o şi o repet: temperaturile ridicate pe care le-am avut până acum câteva zile în toată ţara, umiditatea din sol şi din atmosferă a permis tuturor culturilor care au fost semănate în toamnă să răsară, undele dintre ele şi în mare majoritate să înfrăţească, să acopere solul, să avem o densitate corespunzătoare la fiecare cultură, înţelegând aici grâul, orzul, orzoaica de toamnă şi rapiţa.

Este adevărat că la cultura de rapiţă pe anumite suprafeţe în ţară sunt goluri în cultură, densităţi mai mici şi probabil că în primăvară fermierul va decide ca o anumită suprafaţă, în funcţie de situaţia concretă de la faţa locului, să o întoarcă şi să reînsămânţeze suprafaţa respectivă cu culturi de primăvară„, a spus Petre Daea.  

VEZI SI:Lunile de foc la APIA, în 2018

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în aproape toată ţara. Izolat, în centrul, estul, nordul şi nord-estul Moldovei, precum şi în centrul Dobrogei se vor înregistra deficite de apă în sol, potrivit estimărilor specialiștilor.

Pe fondul temperaturilor scăzute din aer şi sol, la culturile agricole de toamnă se va menţine stadiul de repaus vegetativ, în cea mai mare parte a ţării. Totodată, în semănăturile tardive, cerealierele de toamnă aflate în faza de răsărire şi insuficient călite vor prezenta vârful frunzelor brunificat (1-3 cm). De asemenea, speciile pomi-viticole îşi vor continua starea de repaus biologic în toate regiunile agricole.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here