Ministerul Agriculturii pregătește un nou ajutor pentru crescătorii de porci

0
elibereaza daea - minimis
- Reclamă -

Ministerul Agriculturii pregătește un ajutor pentru crescătorii de porci, care în lipsa ofertei interne sunt nevoiți să cumpere purcei dinafara țării la prețuri tot mai mari.

Concret, este vorba de un proiect de act normativ prin care sectorul de creștere a porcilor va beneficia de circa 260 milioane de euro care vor fi puși la dispoziția fermierilor pentru achiziția de scroafe (material genetic), maximum 4.000 de capete pentru fiecare solicitant. Proiectul de act normativ ar urma să fie discutat în Parlament în următoarele două luni, susțin reprezentanții AFISS, care s-au întâlnit recent cu secretarul de stat Daniel Botănoiu.

De asemenea, noul proiect de act normativ va încuraja formarea de cooperative, considerate variante viabile de dezvoltare a activității fermelor mici și mijlocii în actualul context economic, după cum ne-a declarat Larisa Ene, președintele Asociației Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin (AFISS).

Reprezentanții asociației se așteaptă ca actul normativ, inclusiv normele de aplicare, să aducă amendamente foarte importante privind modul de aprobare, prioritizare, proceduri de aplicare a proiectelor, finanțare etc.  Mai rămâne însă să și fie aprobat și să intre vigoare….nu ca altele de care nu se mai știe nimic.

În România există doar… vreo 20 de maternități

De departe, cea mai mare problemă cu care se confruntă crescătorii este lipsa scroafelor, în condiţiile în care în ţara noastră în momentul de faţă nu mai există decât undeva la 20 de astfel de maternităţi, iar acestea asigură în general ncesarul pentru unităţie proprii de îngrăşare, potrivit datelor din piaţă.

Citește și: AgroGo: Prețul semințelor de floarea soarelui este în scădere

În lipsa ofertei interne, România a ajuns anul trecut să importe circa 1,8 milioane de purcei, după cum a declarat Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR). Prețurile au crescut spectaculos în acest an, chiar și până la circa 80 de euro pe cap de purcel (presiunea pe piaţa internaţională este tot mai mare), faţă de o medie de 60 de euro, anul trecut, ceea ce a majorat semnificativ costurile de producție ale producătorilor.

- Reclamă -

 

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.