MADR: Analize gratuite pentru carnea de porc congelată

4

Șeful MADR, Petre Daea a făcut apel către persoanele care au sacrificat porci și au pus carnea la congelator să facă analiza acesteia înainte de consum. Conform ministrului, măsura este necesară pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane. 

„Toate produsele care sunt în congelator trebuie să fie sub control sanitar-veterinar. Producătorul să se ducă de bună voie și să spună: „Am tăiat porcul. Ia fă-mi o analiză la el! O fi bolnav, pot să îl mănânc în continuare sau nu îl pot mânca?”, ca să oprim această posibilitate, pentru că există aceasta posibilitate (de răspandi pesta porcina africană – n. r.). Trebuie să transmitem oamenilor ce trebuie să facă”, a declarat Petre Daea.

Analizele sunt gratuite, iar rezultatele pot fi obținute în două zile

Daea a mai explicat că analizele se pot face în mod gratuit și durează maximum 48 de ore. În cazul în care carnea analizată este contaminată, veterinarul va oferi proprietarilor informații despre cum să procedeze în continuare.

„Analiza nu costă nimic și durează până la 48 de ore. Avem până la această dată 24 de laboratoare în România unde se pot face aceste analize. Prima noastră solicitare, prima noastră dorință și primul nostru apel este să se ducă la medicul veterinar și să facă aceste analize, să fie convins că animalul respectiv nu a fost contaminat cu acest virus”, a explicat Daea.

Dacă analizele confirmă prezența virusului, ministrul a afirmat că se urmărește aceeași procedură de confiscare și distrugere.

Citește și Petre Daea: de Crăciun va exista suficientă carne de porc românească

„În condițiile în care se constată acest lucru, are aceeași procedură: confiscare și distrugere. Sigur, boala nu afectează oamenii, dar ei pregătesc carnea, fac o serie de operații, dau resturile la porci și, astfel, duci boala în altă parte. Iată cum a ajuns să controleze o parte din localitați”, a mai spus ministrul.

 

4 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here