Serviciile de preluare de către magazine a ambalajelor reciclabile, prin Sistemul de Garanţie-Returnare, vor fi plătite

3
garantie-retur ambalaje
- Reclamă -

Serviciile de preluare de către magazine a ambalajelor reciclabile, prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR), vor fi plătite, suma urmând a fi stabilită prin ordin de ministru, declară Ministrul Mediului, Tanczos Barna.

 

Pentru aceste servicii se plăteşte aşa-zisul ‘handling fee’, acel preţ pentru serviciul prestat de magazin, deci serviciul de preluare a ambalajelor este un serviciu plătit, nu este o obligaţie gratuită a magazinului. Pentru fiecare sticlă preluată pentru care s-a plătit garanţia de 50 de bani, acel magazin va primi 15 bani, 20 bani, în funcţie de suma care se va stabili în baza unui ordin de ministru care se va emite în viitor”, a afirmat ministrul.

Tanczos Barna a adăugat că, după data de 30 noiembrie, nu vor mai putea fi comercializate băuturi alcoolice, băuturi răcoritoare sau apă minerală în ambalaje care nu poartă sigla SGR şi că fiecare comerciant are obligaţia să constituie un punct de preluare a ambalajelor returnate.

„Fiecare agent economic care vinde băuturi alcoolice ambalate în ambalaje SGR are obligaţia constituirii unui punct de preluare. Magazinul mic, magazinul mijlociu, magazinul mare, retailer-ul de tip supermarket au obligaţia constituirii şi administrării unui punct de preluare. Magazinele mici probabil o să facă preluare manuală, magazinele mari o să aibă puncte de preluare automată, pe bază de RVM-uri, aceste automate în care se aruncă ambalajele. Începând cu data de 30 noiembrie, ambalajele vor fi identificate cu sigla SGR ca fiind ambalaje care fac parte din sistemul SGR. Începând cu data respectivă, nu se mai pot pune pe piaţă produse ambalate în alt tip de ambalaj, adică în ambalaj fără sigla SGR”, a explicat ministrul Mediului.

Citește și Sistemul de Garanţie-Returnare arată cum au vrut producătorii şi retailerii, crede ministrul Tanczos Barna

- Reclamă -

Tanczos a menţionat că garanţia de 50 de bani va fi inclusă în preţul produsului afişat la raft.

Ministrul a reamintit că producătorii sau comercianţii care nu se vor înscrie în sistemul SGR până la finalul lunii februarie riscă amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei, sancţiunile urmând să fie aplicate de Garda de Mediu pe baza listelor primite de la Ministerul Finanţelor.

- Reclamă -

3 comentarii

  1. […] Serviciile de preluare de către magazine a ambalajelor reciclabile, prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR), vor fi plătite, suma urmând a fi stabilită prin ordin de ministru, declară Ministrul Mediului, Tanczos Barna.   Pentru aceste servicii se plăteşte aşa-zisul ‘handling fee’, acel preţ pentru serviciul prestat… Cititi mai multe aici: Serviciile de preluare de către magazine a ambalajelor reciclabile, prin Sistemul de Garanţie-Retu… […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.