Mai dulce, mai scump: Guvernul pune taxă pe zahărul din băuturile răcoritoare de la 1 septembrie

1

Guvernul va introduce o taxă pe zahăr, o acciză nearmonizată, vizând băuturile răcoritoare cu un conţinut de zahăr mai ridicat de 5 g la 100 de mililitri.
Impactul va fi de 0,8 lei pe litru. Măsura ar urma să fie prezentată de Ministerul Sănătăţii şi adoptată de Guvern, cu implementare de la 1 septembrie, banii colectaţi din această taxă urmând să fie viraţi Ministerului Sănătăţii.

Concret se propune completarea Codului Fiscal cu măsuri pentru stabilirea unor niveluri de taxare în funcţie de adaosul de zaharuri:  băuturi racoritoare îndulcite cu zahar al caror continut de zaharuri este sub 5 g zaharuri / 100 ml produs – nu se aplică taxă;  băuturi racoritoare indulcite cu zahar al caror continut de zaharuri este intre 5-8 g zaharuri / 100 ml produs – se aplică o taxă de 0,8 lei / litru;   băuturi racoritoare indulcite cu zahar al caror continut de zaharuri este peste 8 g zaharuri / 100 ml produs – se aplică o taxă de 1 leu / litru).

Exceptarea de la taxare a băuturilor naturale fără adaos de zaharuri (chiar dacă depăşesc nivelele de taxare), a băuturilor produse în gospodării individuale destinate consumului propriu.   Ţinând cont de ultimele informaţii publicate de INS, care estimează un consum mediu/locuitor de băuturi racoritoare de aproximativ 80 l/locuitor/ an şi aplicand un nivel minim de taxare de 0,8 lei/litru la o populaţie de 20 milioane locuitori impactul bugetar ar fi de 1,280 miliarde lei, cu menţiunea că dacă această taxare îşi atinge obiectivul de modificare a comportamentului populaţiei spre consumul de sucuri naturale sau fără conţinut de zaharuri, sumele încasate vor înregistra o scădere progresivă.

Citește și Producător de sucuri 100% naturale a lansat o gamă de sucuri certificate ecologic

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here