Mesajul Preşedintele Iohannis pentru tinerii din agricultură

1

Preşedintele României Klaus Iohannis, prezent la Târgul Internaţional Indagra, a vorbit despre importanţa valorificării depline a potenţialului imens pe care agricultura românească îl are şi a îndemnat specialiştii din domeniu să se implice activ în stabilirea noii Politice Agricole Comune.

Klaus Iohannis a reamintit ca in ultimul timp, la nivel european, sunt dezbatute „intens” provocarile viitorului in agricultura si sunt vizate noi abordari: „distribuirea mai echitabila a platilor directe, ambitii mai mari legate de mediu si schimbarile climatice, dar si preocupari esentiale pentru cercetare si inovare in agricultura”.

Iohannis, ingrijorat de deficitul comercial tot mai mare

Presedintele a atras atentia si asupra deficitului comercial care s-a adancit tot mai mult si a insistat ca pe langa productii, tara noastra trebuie sa avanseze si pe sectorul de procesare, generand astfel o valoare adaugata ridicata.

„În plus, la nivelul produselor alimentare, importurile au depăşit exporturile pentru toate categoriile.Aşa cum am mai spus, nu este suficient doar să producem, adică să avem recolte bune. Este esenţial să şi creăm, să generăm valoare adaugată ridicată. Aceasta înseamnă să avansam pe lanţul procesării, pentru noi oportunităţi de piaţă şi exporturi mai valoroase. Doar aşa putem inversa evoluţia actuală, bazată pe importuri mari de produse agroalimentare. Avem nevoie, în acest sens, să promovam în continuare, în mod inteligent, produsele tradiţionale atestate, care să devină o carte de vizită autentică pentru potenţialul agriculturii noastre”, a mai spus Klaus Iohannis.

De asemenea, el a apreciat că politicile de sprijin pentru agricultură şi pentru dezvoltarea satului românesc trebuie să se bazeze, tot mai mult, pe aportul tinerilor: „Atragerea tinerilor către agricultura, dar către o agricultură modernă, ghidată de inovaţie şi tehnologie, ar putea fi motorul de creştere al acestui domeniu esenţial”.

Sursa: Euractiv

Citește și Se scumpește pâinea, deși ne lăudăm cu producții record la grâu

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here