Micii fermieri s-au văzut astăzi cu Oros și Orban

2

Micii fermieri s-au văzut astăzi cu Oros și Orban. Reprezentanții protestatarilor mici fermieri, care au fost astăzi prezenți în Piața Victoriei, s-au întâlnit cu Ministrul Agriculturii Adrian Oros și cu Premierul Ludovic Orban.

Ion Păunel, reprezentantul Uniunii Salvați Țăranul Român și unul dintre inițiatorii protestului de astăzi din Piața Victoriei, a anuțat că reprezentanții micilor fermieri au fost primiți la discuții în Palatul Victoria.

În urma dialogului cu autoritățile, s-a obținut promisiunea că cei afectați de închiderea piețelor din spații închise vor primi despăgubiri, dar în ceea ce privește piețele din interior, decizia va rămâne aceeași, și anume că vor rămâne închise.

”Vreau să mulțumesc în primul rând tuturor colegilor care au fost astăzi alături de noi, reprezentanților presei din România, colegilor și colegelor care s-au implicat în organizare și nu în ultimul rând premierului Ludovic Orbán și ministrului Agriculturii, Adrian Oros, care ne-au primit la Palatul Victoria unde am depus memoriul cu revendicări și soluții și unde, pentru prima dată după 9 luni de zile, am deschis poarta dialogului, unde am smuls promisiunea premierului Ludovic Orbán de a participa noi, reprezentanții Țăranilor și Țărăncilor din România, cel puțin o dată pe lună la dialog cu autoritățile pentru a găsi soluții comune de a dezvolta satul românesc.

Prima întâlnire va avea loc chiar săptămâna viitoare, unde vom căuta soluții de compensare a pierderilor cauzate de închiderea piețelor și de tot ceea ce implică pierderile suferite de fermierii mici în contextul COVID-19.

Plățile pe Măsura 21 vor începe de pe data de 24 noiembrie. Vizavi de deschiderea piețelor din spațiile închise, Guvernul a rămas inflexibil”, a spus Ion Păunel, reprezentantul Uniunii Salvați Țăranul român și unul dintre inițiatorii protestului de astăzi din Piața Victoriei, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ramona Duminicioiu, reprezentanta asociaţiei de ţărani Eco Ruralis, care se numără printre organizatorii protestului din Piața Victoriei, susține că întâlnirea pe care protestarii au avut-o astăzi cu autoritățile a fost una dezamăgitoare întrucât cerința principală a fermierilor, aceea de a fi redeschise piețele, nici nu a fost luată în calcul de către cei de la putere.

”A fost o întâlnire de o dezamăgire cruntă, practic Guvernul, prin domnul prim-ministru Orban şi domnul ministru al Agriculturii, ne-a transmis că nu vor redeschide pieţele din spaţiile închise, lucru care era o solicitare principală pentru discuţiile de astăzi şi pentru protestul de astăzi. Ei consideră că pieţele volante, care au creat foarte multe probleme micilor producători şi ţăranilor, sunt o soluţie adecvată în prag de iarnă, cu ţărani evacuaţi din pieţe, expuşi unor spaţii fără infrastructură, fără mijloace de igienă adecvate în plină pandemmie”, a declarat Ramona Duminicoiu, reprezentanta Eco Ruralis.

Reprezentanta Eco Ruralis a subliniat că premierul Ludovic Orban le-a transmis agricultorilor că prioritatea Guvernului este în prezent campania electorală. ”Prim-ministrul ne-a spus că prioritatea Guvernului în momentul acesta este campania electorală şi ne-a acuzat că prin acţiunea noastră de stradă prin care ne revendicăm drepturile de fapt facem favoruri opoziţiei sau altor partide concurente în această campanie electorală. Ni se pare jignitor, ni se pare incredibil că în loc să se aplece asupra problemelor pe care le-am pus pe masă răspund în acest fel. Ne-au spus că noi suntem aici în piaţă să facem jocurile politice ale altor partide care concurează cu partidul prim-ministrului în această campanie electorală”, a spus aceasta.

Premierul Orban i-a asigurat pe micii producători de susținere totală din partea guvernului

Vezu și 27 de pieţe dintr-un total 514 au rămas închise în urma restricţiilor

De cealaltă parte, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook a MADR că într-adevăr ministrul Agriculturii, Adrian Oros, și premierul Ludovic Orban au avut astăzi consultări cu reprezentanții asociațiilor de legumicultori, mici producători și apicultori din România, pe tema problemelor și a soluțiilor de susținere a acestor sectoare.

”Prim-ministrul a explicat că, în prezent, este permisă activitatea în piețele deschise și volante, iar măsura suspendării temporare a activității piețelor închise a fost luată din rațiuni de protecție sanitară a cetățenilor, îndeosebi a persoanelor în vârstă, cele mai expuse în acest context. Activitatea piețelor închise va fi reluată imediat ce condițiile epidemiologice o vor permite și în condiții de siguranță sanitară pentru cetățeni, a menționat premierul Orban. „Vă garantez deschiderea totală pentru găsirea de soluții rezonabile și pentru susținerea micilor producători români”, a subliniat prim-ministrul”, se arată în postarea MADR.

Un punct important al discuțiilor a vizat măsuri de compensare pentru pierderile suferite de micii producători din sectorul agricol din cauza COVID 19.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here