Ministrul Irimescu, prezent la reuniunea miniștrilor agriculturii și pescuitului de la Bratislava

0
- Reclamă -

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a participat marți la reuniunea informală a miniştrilor agriculturii şi pescuitului – AGRIFISH, ce s-a desfăşurat la Bratislava, Slovacia, informează MADR. Principalul obiectiv al acestei reuniuni a vizat întărirea poziţiei fermierilor pe lanţul de producţie.

Discuțiile din cadrul reuniunii au fost structurate în trei părți  – organizarea producătorilor din agricultură şi cooperarea verticală pe lanţul de producţie, transparența pieței și o distribuire corectă a marjelor de profit pe lanțul alimentar şi practici comerciale neconcurențiale.

Formele asociative ale agricultorilor– mai multă putere de negociere în fața marilor retaileri

În cadrul întâlnirii s-a încercat găsirea unor soluții de îmbunătățire a politicii agricole în aşa fel încât fermierii să se poată organiza mai bine în forme asociative care să le dea mai multă putere de negociere în fața marilor retaileri. De asemenea, s-au căutat măsuri care trebuie implementate la nivel european pentru mai multă transparenţă pe întregul lanţ de producţie.

Citește pe Agroteca și Rekkers: „Băncile și IFN-urile sunt mai potrivite pentru fermieri decât creditul furnizor”

Achim Irimescu: „Este necesară echilibrarea balanței costurilor și prețurilor de – a lungul lanțului agroalimentar”

Ministrul Achim Irimescu, referindu-se la situația din România, a declarat: „Pentru atingerea obiectivului de transparență a pieței la nivelul lanțului agroalimentar, este necesară o analiză integrată, care să cuprindă fiecare verigă din cadrul lanțului. Analiza ar putea cuprinde estimarea capacităților de producție, transport, distribuție și comercializare a produselor agroalimentare la nivel de sector. Sunt necesare analize de eficiență și productivitate la nivelul verigilor lanțului alimentar, cât și la nivel de sector, pentru identificarea oportunităților de echilibrare a costurilor, aceste conducând la obținerea unor prețuri competitive și reale pentru produsele agroalimentare, care să corespundă cerințelor consumatorilor dar să și respecte condițiile de mediu. Este necesară echilibrarea balanței costurilor și prețurilor de-a lungul lanțului agroalimentar”.

Monitorizarea pieței, IT-ul și bursele de mărfuri și licitații soluții pentru transparentizarea prețurilor

Totodată, ministrul a adăugat că este necesară instruirea fermierilor și procesatorilor mici și mijlocii în vederea asocierii lor, cu ajutorul unor ghiduri de bune practici. În acest sens, Achim Irimescu a afirmat că agricultorii trebuie să fie informați cu privire la legislația din domeniu, să acumuleze cunoștințe din domeniul economic și al marketingului produselor agroalimentare. În opinia sa, transparența prețurilor pe lanțul agroalimentar poate fi atinsă prin implementarea noilor tehnologii din domeniul IT, prin dezvoltarea burselor de mărfuri și a licitațiilor, prin monitorizarea mai atentă a pieței – crearea unor organisme independente și nonguvernamentale de tip – observatorul prețurilor, care pot furniza analize și studii.

italnirea-ministrilor-agricuturii-bratislava

- Reclamă -

Sursă foto: www.madr.ro 

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.