Ministrul Agriculturii nu renunţă la plafonarea preţurilor la alimente

Chesnoiu: Toţi părerologii nu m-au întrebat ce scenarii de intervenţie avem la minister

3

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat joi seară, la emisiunea Talk News, difuzată de Profit News TV, că plafonarea preţurilor alimentelor rămâne o soluţie pe care ministerul său o ia în calcul. Acesta a subliniat însă că nu vrea, ca printr-o astfel de măsură, să afecteze producătorii.

„Plafonarea preţului alimentelor nu se face la producător. Producătorii au menţinut stabil preţul alimentelor. Dacă va veni un moment în care trebuie să intervenim şi preţurile o iau razna cu adevărat, atunci evident trebuie să intervii între preţul de la producător şi preţul de la raft”, a explicat ministrul.

Adrian Chesnoiu susţine că preţurile sunt umflate de cei care intervin pe lanţ după producător.

„Eu am o analiză la Ministerul Agriculturii care îmi arată că între preţul cu care pleacă de la poarta fermei un produs şi preţul de la raft există diferenţe între 30 şi 60%. La o pâine care pleacă cu 1,1 – 1,3 lei de la fabrică şi ajunge la 2,1 – 2,2 lei pe raft, e mult sau e puţin?”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Vezi și Chesnoiu: plafonarea prețurilor la alimente nu va duce la raționalizare

Ministrul a dat exemplul Franţei

„Primii care au luat o astfel de măsură au fost francezii, în 2018. Au o lege care spune că, la raft, eticheta trebuie să prezinte în puncte procentuale cât din preţul de la raft îi revine producătorului de materie primă, cât revine procesatorului şi cât îi revine comerciantului” , a relatat Chesnoiu.

Ministrul dă asigurări că e pregătit cu tot felul de scenarii, în cazul în care situaţia preţurilor degenerează.

„Susţin plafonarea preţurilor, dar v-am spus în ce condiţii. Este o soluţie plafonarea atâta vreme cât nu afectează producătorul. Avem mai multe scenarii de intervenţie la minister, cu care să intervenim în situaţii de criză. Uitaţi-vă la situaţia geopolitică din jur! Nu pot, ca ministru al Agriculturii, să nu am astfel de scenarii”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Adrian Chesnoiu le-a dat replica şi liberalilor care critică măsura şi o numesc comunistă.

VEZI PE INFORMATECA: CIOLACU DECLARĂ CĂ ESTE NORMALĂ RAȚIONALIZAREA ALIMENTELOR DUPĂ PLAFONAREA PREȚURILOR

„Aici e vorba de o gândire strategică. Dacă nu înţelegi conceptul, nu ai cum să vorbeşti despre el. Spre exemplu, dintre toţi părerologii care îşi dau cu părerea cum e cu plafonarea preţului alimentelor, nu m-a sunat nimeni să mă întrebe care este analiza Ministerului Agriculturii şi cum ar trebui făcută această plafonare.”, a răspuns ministrul.

După ce a lansat ideea privind plafonarea preţurilor, în spaţiul public, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a abandonat-o rapid. Experţii au atras atenţia că plafonarea preţurilor duce la penurie, ceea ce s-a întâmplat deja în Ungaria, ţară pe care Ciolacu a luat-o ca model când a avansat propunerea. În plus, e necesară raţionalizarea pentru a evita specula. Ministrul Agriculturii susţine, însă, că, dacă ştii cum să faci plafonarea, nu există pericolul ca alimentele să lipsească de pe raft.

3 comentarii

  1. […] Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat joi seară, la emisiunea Talk News, difuzată de Profit News TV, că plafonarea preţurilor alimentelor rămâne o soluţie pe care ministerul său o ia în calcul. Acesta a subliniat însă că nu vrea, ca printr-o astfel de măsură, să… Cititi mai multe aici: Ministrul Agriculturii nu renunţă la plafonarea preţurilor la alimente […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here