Ministrul Agriculturii vrea modificarea regulamentului UE pe Politica Agricolă Comună

2
- Reclamă -

România va cere luni în Consiliul Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles modificarea regulamentului UE pe Politica Agricolă Comună (PAC) 2023-2027, pentru măsurile de mediu care îngrădesc foarte mult fermierii, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

„România va pune luni pe masa Consiliului modificarea de urgenţă a Regulamentului UE pe PAC 2023 – 2027 pentru toate măsurile şi eco-schemele de mediu, care îngrădesc foarte mult fermierii. Este prima dată când un stat membru cere modificarea regulamentului de bază, ceea ce înseamnă că politica agricolă comună nu e una bună”, a precizat ministrul Agriculturii, care se află la Consiliul Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles.

Potrivit sursei citate, printre modificările cerute pe regulamentul de bază se află revizuirea GAEC 8 şi posibila extindere a revizuirii la alte GAEC, în special GAEC 6 şi 7, pentru 2025 – 2027, scutirea fermelor mici, sub 10 ha, de la controalele de condiţionalitate, scutire pentru fermierii ecologici de la cerinţele GAEC 7 şi GAEC 8, scutirea fermierilor supuşi condiţionalităţii de la controalele ecocondiţionalităţii, examinarea numărului de modificări posibile ale DSP-urilor, etc.

Vezi și Ministrul Agriculturii vrea modificarea regulamentului UE pe Politica Agricolă Comună

„Între punctele importante de pe ordinea de zi în cadrul Consiliului AgriFish se vor afla aspecte deosebit de relevante pentru producătorii agricoli din ţara noastră, astfel: propunerile de simplificare din partea Comisiei Europene ce vizează reducerea poverilor pentru fermierii din UE, aspecte privind Politica Agricolă Comună 2023-2027 şi strategia „De la fermă la consumator”. Pe baza informaţiilor din partea preşedinţiei belgiene şi a Comisiei Europene, miniştrii vor desfăşura un schimb de opinii cu privire la modalităţile de asigurare a unor răspunsuri structurale şi rapide la criza actuală cu care se confruntă sectorul agricol”, precizează MADR într-un comunicat transmis AGERPRES.

De asemenea, preşedinţia va oferi informaţii cu privire la conferinţa ministerială intitulată „Biosecuritatea şi vaccinarea: instrumente-cheie pentru prevenirea, controlul şi eradicarea bolilor animalelor”, care a avut loc la Bruxelles la 24 ianuarie 2024.

- Reclamă -

În plus, delegaţia daneză va furniza informaţii cu privire la măsurile unilaterale de gestionare a pescuitului introduse de Regatul Unit, în timp ce Comisia va furniza miniştrilor informaţii legate de utilizarea sistemului CATCH digital.

În cadrul rubricii „Diverse” de pe ordinea de zi, delegaţia română va oferi Comisiei o informare cu privire la GAEC 7 şi 8, membrii delegaţiei italiene vor prezenta aspecte privind agricultura, PAC şi suveranitatea alimentară, iar reprezentanţii Slovaciei vor face referire la provocările cu care se confruntă fermierii şi vor expune solicitările agricultorilor pentru un sector agricol competitiv şi rezistent.

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.