Ministrul Irimescu a participat la discuțiile despre Politica Agricolă Comună de la Paris

0
- Reclamă -

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a participat în perioada 1-2 septembrie, la Paris, la o reuniune de lucru despre rolul Politicii Agricole Comune (PAC) în construirea proiectului european. În cadrul acesteia s-a discutat despre rolul PAC în serviciul proiectului european comun în contextul globalizării, aspecte la nivel european pentru o agricultură competitivă, durabilă și flexibilă și locul acestei politii în Europa. La reuniune au participat miniștri ai Agriculturii din douăzeci de țări europene. 

În cadrul reuniunii, ministrul Irimescu a vorbit despre principiile pe care PAC trebuie să le aibă în vedere în cadrul unui proiect european comun, între care – asigurarea securității alimentare în UE și la nivel mondial cantitativ și calitativ fără a periclita diversitatea produselor.

Totodată, a punctat importanța de a impune respectarea regulilor privind siguranța alimentelor, trasabilitatea, etichetarea produselor, prin care trebuie să se răspundă cerințelor consumatorilor fără a afecta competitivitatea sectorului agroalimentar și cu precădere a fermierilor ori a IMM –urilor.

„Este foarte important să învățăm din experiență. Recentele evoluții – embargoul Rusiei, piața chineză, etc. – au avut efecte majore pentru o serie de produse importante ale agriculturii comunitare (fructe, legume, porc, lapte, etc.) pentru care au fost instituite măsuri excepționale. Și în anul 2009 agricultura UE a fost afectată de creșterea prețurilor input-urilor, iar în România în plus accesul la credite a fost prohibitiv și costul acestora deosebit de ridicat. De aceea, ar trebui să regândim mecanismele comunitare de susținere fără a pune în pericol locul sau ponderea producției UE, așa cum s-a întâmplat în urma reformei sectorului zahăr. Am devenit importatori și costul pierderilor locurilor de muncă a fost considerabil”, a declarat Achim Irimescu în cadrul intervenției sale.

Citeşte şi PRIA Women in Agriculture – gala destinată femeilor din agricultura românească

În opinia ministrului, Uniunea Europeană trebuie să îşi menţină rolul de jucător important pe piața mondială a produselor agroalimentare. În acelaşi timp, este nevoie de identificarea de noi piețe și facilitarea accesului către acestea. Acordurile cu țări terțe pentru domeniul agricol, în general, trebuie să ofere consumatorilor comunitari produse la standarde ridicate și dintr-o gamă sau într-o perioadă în care acestea sunt deficitare în UE.

Ministrul apreciază că un alt principiu care trebuie avut în vedere îl constituie promovarea sistemelor de calitate – produse agroalimentare cu Denumire de Origine Protejată și Indicaţie Geografică Protejată – în cadrul acordurilor și asigurarea unei protecții pe piețe terțe.

- Reclamă -

În ansamblul său, Politica Agricolă Comună mai trebuie să răspundă la schimbările climatice fără a afecta locurile de muncă din zonele rurale și competitivitatea operatorilor şi, pe viitor, PAC ar trebui să beneficieze de o finanțare corespunzătoare cel puțin la nivelul actual astfel încât rolul ei în Europa și la nivel mondial să se păstreze.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.