În ultimul timp, tot mai multe viitoare soţii aleg să poarte în buchetul de mireasă frumoşii bujori. V-aţi gândit vreodată de ce o fac? O fi pentru că sunt frumoase sau din pură superstiţie? AgroTeca.ro a încercat să afle de ce fac această alegere, şi iată ce am descoperit.
Potrivit mitologiei și folclorului, bujorii sunt considerați semne ale norocului și ale căsniciei fericite, aceștia întruchipând prosperitatea și romantismul.
Bujorul deține și un sens simbolic al frumuseții feminine, dar înfățișează și pudoarea și compasiunea. Pe lângă toate astea, acesta mai poarta și denumirea de “Floare a Bogației și a Onoarei“.
Legenda mai spune că bujorul are calitați de energizare a vieții sexuale. Florile de bujor dintr-o vază sau chiar un tablou înfățișând bujori în dormitor creează un efect benefic în plan erotic.
Alege cel mai frumos buchet de mireasă de la Floria.ro.
Legenda bujorului
Denumirea științifică a bujorului, Paeonia lactiflora, provine din numele Paeon, o divinitate a vindecării. Paeon, elev al lui Asclepius, zeul medicinii și al vindecării, fusese învățat de zeița Leto (mama lui Apollo și zeitate a fertilității) cum să găsească pe muntele Olympus (Olimp) o rădăcină magică care avea darul de a alina durerile femeilor la naștere. Acest lucru a provocat invidia lui Asclepius, și dorința lui de a-și ucide învățăcelul. Pentru a-l salva din mâinile lui Asclepius, Zeus l-a transformat pe Paeon într-o floare de bujor.
În antichitate, semințele de bujor erau folosite frecvent de femeile aflate în pragul nașterii. Utilizat pentru a vindeca rănile lui Marte și Pluto, bujorul era înzestrat cu puteri majore datorate înfloririi lui în noptile cu lună plină. Pentru a folosi puterile vindecătoare ale acestei flori, se spunea că rădăcinile trebuie culese numai în timpul nopții.
Citeşte despre Florile care iubesc să fie sădite toamna
Semnificațiile bujorului
Denumirea chinezească pentru bujor este „sho yo”, în traducere „cel mai frumos”, iar în poeziile, legendele şi poveștile din acele vremuri floarea era mereu menționată. De altfel, și a patra lună a calendarului chinezesc era numită “Luna bujorului”.
În Japonia bujorul este un simbol al prosperității, în trecut numai familiile cu adevărat bogate permițându-și să îl aibă în grădină. Bujorul este floarea lunii iunie în Japonia. Ea este floarea reprezentativă a statului american Indiana.
În România, tradiționala “Sărbătoare a bujorului” are loc în fiecare an la jumătatea lunii mai, în localități precum Gura Râului (Sibiu), Comana (Giurgiu), Radomirești (Olt), Plenița (Dolj), Șaru Dornei (Suceava), Rediu (Galati) .
Vezi 10 cele mai frumoase flori de toamnă pentru grădină
Aşadar, femeile aleg superbele flori nu doar pentru frumuseţea lor, cât le aleg din superstiţie. Altfel spus, dacă sunteţi viitoare mirese, nu uitaţi să strecuraţi un bujor în buchetul de nuntă pentru o căsnicie fericită şi un viitor prosper alături de familie.
Vezi aici cum se planteaza bujorii.