Ministrul Pădurilor: oferta de lemn e mai mică decât cererea populaţiei de încălzire a locuinţelor

3
lemne-taiate
- Reclamă -

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a declarat, vineri, la Cîmpeni, că oferta de lemn avută la dispoziţie e mai mică decât cererea populaţiei de încălzire a locuinţelor cu lemne, motiv pentru care, potrivit acestuia, trebuie gândită, pe termen mediu şi lung, o soluţie alternativă de încălzire a imobilelor.

Ioan Deneş a menţionat că, potrivit statisticilor, în România există 4,7 milioane de gospodării care folosesc lemnul pentru încălzirea locuinţelor.

„Pe o medie de 5-6 metri cubi pe gospodărie, dacă înmulţim cu 4,7 milioane, o să constatăm că avem nevoie de douăzeci şi ceva de milioane metri cubi numai pentru a fi oferită cantitatea asta pentru încălzirea locuinţelor, în contextul în care, în România (…), conform legii, noi exploatăm în total un volum de masă lemnoasă de aproximativ 18 milioane de metri cubi, din care aproximativ 9 milioane de metri cubi este lemn de lucru”, a declarat Deneş.

În consecinţă, pentru „a detensiona această criză a lemnului de foc”, autorităţile au în vedere o serie de modificări ale Codului Silvic, astfel încât să se poată pune la dispoziţia populaţiei şi aşa-numitele doborâturi, evaluate la circa 2 milioane de metri cubi.

Deneş a menţionat că prin modificările care vor fi aduse Codului Silvic şi prin câteva modificări de ordin de ministru se va clarifica ce se va întâmpla cu lemnele căzute în urma unor calamităţi, respectiv doborâturile care stau în pădure fără să fie exploatate şi valorificate.

„… s-a constatat de către specialişti că există un volum de masă lemnoasă, aproximativ două milioane de metri cubi, cu preponderenţă lemn de foc, din rărituri, igienizări, care, pe reglementările încă actuale ale Codului Silvic vor rămâne în pădure, adică nu vor fi exploatate nici prin forţe proprii de către RNP şi nici prin prestări servicii, lucru care nu e benefic nici măcar pentru pădure”, a explicat Deneş.

- Reclamă -

Ministrul a mai spus că, pe actualele reglementări ale Codului Silvic, există în depozitele primare şi rampe aproximativ 450.000 de metri cubi de lemn, volum care nu poate fi valorificat pentru că este lemn care ar trebui să stea la dispoziţia populaţiei.

Citește și Hotărâre de Guvern: ajutor de minimis pentru apicultori; 50 de lei/familia de albine

Ministrul a precizat că aspectele menţionate se vor reglementa prin regulamentul de valorificare a masei lemnoase.

- Reclamă -

3 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.