Vacile care mănâncă alge produc mai puține gaze

5

Cercetătorii de la Universitatea Davis din California au descoperit  că algele ar putea reduce gazul metan produs de vaci. Un studiu recent a arătat că bovinele care mănâncă un amestec de fân și alge produc mai puține gaze cu efect de seră decât cele care consumă doar fân.

Potrivit Universității din Pennsylvania, agricultura este responsabilă ce 7% din emisiile de gaze cu efect de seră ale Americii. În fiecare zi, rumegătoarele precum vacile, caprele, oile, râgâie 1.163 de kilograme de dioxid de carbon și metan. Așadar, 20% din emisiile de metan din agricultură vin numai de la râgâielile animalelor.

Pentru a reduce emisiile rumegătoarelor, cercetătorii de la Universitatea Davis din California au experimentat cu o nouă combinație de mâncare pentru vaci: fân amestecat cu 1% alge naturale roșii, Asparagopsis armata. Pentru gustul și mirosul sărat și pentru a tenta vacile să mănânce noua mâncare, a fost adăugată și melasă.

Efectele au fost văzute după ce conținutul de gaze din respirația vacilor a fost măsurat de trei ori pe zi. Concluzia a fost că animalele care au consumat mâncarea ce conținea și alge au avut o reducere semnificativă de gaz metan. Pe parcursul unor experimente de două sau trei săptămâni, în care concentrația de alge a diferit, oamenii de știință au observat că vacile care au mâncat cel mai mare conținut de alge au emis jumătate din cantitatea de gaze de dinainte. Cercetătorii din echipa de la Davis au numit descoperirea „o reducere dramatică a emisiilor de metan”.

La începutul experimentului au existat temeri că algele ar putea da laptelui un gust sărat, și o aromă de apă de mare sau de pește, însă testarea în orb de către 25 de persoane a laptelui a arătat că gustul e la fel ca înainte. Doar cantitatea a diferit puțin, fiind mai mică.

Până când algele să devină hrană pentru animale, industria trebuie să depășească niște obstacole, printre care schimbarea gustului algelor pentru a fi consumate de vaci și creșterea unei cantități mari.

Citește și Eclipsa totală de Lună din 27 iulie – pericol pentru agricultură

Unul dintre studiile realizate de Universitatea Aarhus din Danemarca intenționează să arate că oregano grecesc, care conține multe uleiuri esențiale, ar putea să reducă gazele digestive ale cirezilor.

Sursa: green-report.ro

5 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here