Oamenii de știință elvețieni au inventat o procedură de a face ciocolată fără zahăr

0
- Reclamă -

Oamenii de știință elvețieni au inventat o procedură de a face ciocolată fără zahăr, utilizând drept îndulcitor resturile rezultate în urma prelucrării boabelor de cacao. Deși implică investiții semnificative, acesta reduce costurile produsului, dar și poluarea.

Realizat de un institute din Zurich (Elveția) și publicat în Nature Food, studiul arată că deșeurile vegetale din pulpa și coaja păstăilor de cacao prelucrate, pot fi transformate într-un gel dulce-amărui, care ar putea înlocui zahărul din ciocolată.

Vezi și 6 idei care au ajutat afacerile de panificație și patiserie să se dezvolte în pandemie

Kim Mishra, specialist alimentar la ETH Zürich și autor principal al studiului spune că “introducerea umidității în ciocolată este o interdicție completă și am încălcat una dintre cele mai sfinte reguli ale fabricării ciocolatei”. Totuși, el arată că, deși dulceața gelului este comparabilă cu cea a zahărului “găsirea echilibrului” gustativ este mult mai dificilă.

Oamenii de știință susțin că produsul ar fi mai nutritiv și mai sănătos decât ciocolata convențională, dar și că producția implică utilizarea unor suprafețe agricole mai mici cu 6%.

Deși tehnologia implică o creștere a consumului de energie cu 12%, prin investiții în centrale fotovoltaice (arborele de cacao crește în țări calde, cu mult soare), nu numai că s-ar reduce atât impactul asupra mediului (ciocolata este unul dintre cele mai poluator produs alimentar, comparabil cu carnea de vită), dar în final s-ar reduce și costurile, iar o parte mai mare a valorii adăugate ar rămâne în țările care cultivă cacao. Fermierii din țările tropicale beneficiază de o mică parte din veniturile globale de peste 100 de miliarde de dolari, generate anual de vânzările de ciocolată.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.