Agricultorii din diverse state ale UE au protestat la Bruxelles

0
- Reclamă -

Peste o mie de agricultori din diverse state membre ale UE au participat marţi la Bruxelles cu sute de tractoare la un nou protest împotriva politicii agricole europene, respectiv împotriva Pactului Verde european şi concurenţei neloiale din afara UE, dar principalele organizaţii agricole europene nu s-au alăturat acestei acţiuni, întrucât a fost promovată de organizaţii ce simpatizează cu extrema-dreaptă, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

„Numărătoarea oficială la Bruxelles: 500 de tractoare şi 1.200 de participanţi”, a precizat poliţia din capitala belgiană despre noul protest al fermierilor, organizat înaintea alegerilor europarlamentare.

Agricultorii olandezi s-au remarcat printr-o participare numeroasă, cu circa 200 de tractoare care au trecut graniţa belgiană în cursul dimineţii. Agricultori din Germania, Belgia, Spania sau Polonia au luat de asemenea parte la protest.

„Am venit din Polonia, pentru că ştim că sursa problemelor noastre este la Bruxelles. Pentru că dorim o schimbare, o schimbare profundă”, spune un fermier polonez. „Dorim ca UE să renunţe la Pactul Verde, pentru că este nerealist”, afirmă la rândul său preşedintele unei asociaţii agricole belgiene.

Vezi și Protest spontan al agricultorilor din Vrancea și Buzău împotriva sistemului antigrindină

În timp ce protestul de la Bruxelles era în desfăşurare, în Polonia agricultorii au blocat un punct de frontieră cu Ucraina, acţiune descrisă de poliţie drept o manifestare de solidaritate cu demonstraţia de la Bruxelles. „Acest protest (din Polonia) va dura trei zile (…) Camioanele care vin dinspre Ucraina sunt blocate şi 12 camioane vor putea să părăsească Polonia între orele 08:00 şi 20:00”, a precizat o purtătoare de cuvânt a poliţiei poloneze.

- Reclamă -

Impulsionat de organizaţia agricolă olandeză „Farmers Defence Force”, apropiată de extrema-dreaptă, protestul din oraşul instituţiilor UE a fost sprijinit de organizaţii cu orientări similare. Prin urmare, principalele asociaţii şi sindicate agricole europene, printre care Copa Cogeca şi La Via Campesina, au refuzat de data aceasta să ia parte la protestul desfăşurat la Bruxelles chiar înaintea alegerilor europarlamentare.

„Respingem această încercare a unor mici grupuri care nu au nicio propunere concretă pentru soluţionarea problemelor fermierilor de a deturna temerile acestora pentru a-şi promova propriile interese de partid”, a declarat un reprezentant al organizaţiei La Via Campesina.

Fermierii din mai multe state membre ale UE au organizat în ultimele luni numeroase proteste împotriva restricţiilor ce le sunt impuse prin Pactul Verde european şi împotriva importurilor de produse alimentare ucrainene scutite de taxe vamale şi de obligaţia respectării standardelor europene.

Pactul Verde al UE (Green Deal) constă într-un program ambiţios menit să reducă treptat la zero emisiile nete de CO2 ale blocului comunitar până în anul 2050. Iniţiativa este însă criticată de sectorul agricol şi de industria energetică ce exploatează materii prime fosile, precum şi de partidele politice de dreapta şi de extremă-dreapta.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.