Există găini care fac ouă albastre, dar nu doar culoarea le diferențiază de ouăle normale, sunt ouă cu mai puțin colesterol și mai multe proteine. Află mai multe despre aceste găini speciale, din acest articol.
Sunt ouă de culoare bleu, pot fi chiar de nuanță turcoaz sau verde deschis. Culoarea ouălor se datorează unei gene care în contact cu coaja albă aceasta devine albastru deschis, iar în contact cu coaja de nuanțe maro virează spre verde. Interesant este că o parte din această culoare se regăsește și în interiorul oului.
Găini Araucana
Găinile ce fac ouă albastre sunt crescute în Anzi, sunt mult mai rezistentă la frig și nu pot trăi în spații închise, acesta fiind motivul pentru care se pretează doar la crescătorii mici.
Vezi și Istoria vinetelor: de unde au apărut și de ce sunt bune pentru noi
Sunt produse de o rasă de găini care se numește Araucana, de origini sud americane, mai exact din Chile. Sunt foarte populare în zonele cu indigeni și pot fi găsite în piețele locale din zonă. Nu se cunoaște nicio altă zonă pe glob unde să existe această rasă specială. Cercetătorilor nu le este clar dacă e vorba de o rasă pură, străveche, sau e rezultatul hibridării cu altele aduse de cuceritori.
Sunt găini rustice cărora le merge bine doar în spațiu deschis. Însă, conform explicațiilor oferite de primii fermieri care au început să le adapteze și pe vechiul continent, sunt robuste și deloc pretențioase legat de hrană. Mănâncă practic ce mănâncă toate găinile.
În Italia, unde oferta este încă foarte mică, găinile Araucana se vând cu 2-3 euro bucata. O găină poate depune circa 200 de ouă pe an, dar sunt destul de greu de găsit pe piață și au un preț ridicat, între 30 și 70 de euro un exemplar.
Una dintre caracteristicile principale ale acestei rase este absența cozii, dar nu e doar o chestiune estetică. Acest fapt poate comporta o serie de probleme legate de copulație, motiv pentru care multe ouă rămân nefecundate. Totodată, le lipsește și o glandă care crește în zona cozii și care produce grăsimea caracteristică penelor.
Sursa: g4food.ro