În urma situației provocate la nivel comunitar de ouăle infestate cu Salmonela importate din Polonia, 7 țări europene emițând alerte în acest sens, Federația ProAgro sfătuie consumatorii români să fie foarte atenți la momentul achiziționării ouălor.
“Considerăm că retragerea de la comercializare de pe piața românească a unei cantități de 10.000 de ouă, nu este o măsură care să garanteze că nu mai există riscuri de contaminare. Ouăle importate din Polonia se transportă cu camioane ce au capacitate de 300.000 de ouă, caz în care întregul transport este contaminat”, se arată în comunicatul ProAgro.
Atenție la ștampila aplicată pe ou
Reprezentanții Federației atrag atenția că trebuie verificată și ștampila aplicată pe ou, în cazul în care există două culori, nuanțe pe același ou sau pe ouăle din aceeași caserolă există culori diferite este o mare probabilitate ca ele să fi fost inscriptionate clandestin și ddm (data durabilității minime) să nu fie reală. Așa cum reiese din poze, ouăle indică inscriptionări ulterioare în condiții improprii, calitatea și prospețimea alimentului fiind foarte posibil compromise, se arată în comunicat.
Citește și: Ungaria și Polonia, principalii furnizori de carne de pasăre
Consumatorii trebuie să cunoască că în conformitate cu legislația UE, privind trasabilitatea ouălor, toți fermierii din UE au obligația să marcheze pe coaja oului, în ferma de origine, a unui cod alfa numeric. Acest cod este format din: prima cifră reprezintă sistemul de creștere, următoarele doua litere, țara de origine (RO), următoarele doua litere judetul, iar ultimele trei cifre codul fermei.
Data durabilității minime, marcată doar în România
În plus față de codul alfa numeric, fermierii din România au decis să marcheze voluntar, o dată cu marcarea acestui cod și ddm (data durabilităţii minime), astfel România este singura țara din Europa care marchează ddm-ul pe coaja oului, afirmă membrii ProAgro.
Crescătorii de păsări din România au protestat recent faţă de concurenţa neloială cu ouă din Polonia şi au solicitat autorităţilor abilitate din România să notifice Polonia şi Comisia Europeană, întrucât acest fenomen duce la falimentul fermelor din România. Deşi România produce ouă peste necesarul de consum intern, consumatorilor li se oferă pe piaţă ouă cu prospeţime îndoielnică, aduse din import, în schimbul ouălor proaspete din producţie internă, a atras atenâia patronatul din sector UCPR.