CE: Pagube “minore” produse de îngheț în Ungaria, Slovacia și România

0
- Reclamă -

Înghețurile din luna ianuarie au provocat pagube minore pentru agriculturii din Uniunea Europeană și nici nu se pune problema că lucrurile s-ar putea schimba semnificativ în perioada următoare, potrivit unor informații făcute publice de Comisia Europeană.

Prima parte a lunii ianuarie s-a remarcat prin temperaturile foarte scăzute, chiar printre cele mai mici înregistrate vreodată, în sud-estul Europei, în țări precum Ungaria și Slovacia, potrivit observatorului resurselor agricole al Comisiei Europene publicat în buletinul din data din 23 ianuarie. În zonele cele mai afectate de ger, temperaturile medii zilnice au fost mai mici cu peste 4°C, uneori 8°C, față de mediile obișnuite pentru această perioadă a anului.

Comisia vorbește de pagube minore produse de îngheț sau de temperaturile joase. Scăderea puternică a temperaturilor, asociată cu lipsa zăpezii în anumite regiuni a produs pagube în anumite zone din Ungaria, Slovacia, sudul Suediei, în Danemarca și în România.

Este posibil ca aceste fenomene să fi avut efecte și în Polonia, Republica Cehă și Germania, mai atrag atenția specialiștii de la CE. Cât privește următoarele zile până la finele lunii ianuarie, chiar dacă sunt așteptate temperaturi mai mici față de mediile obișnuite pentru această perioadă, nu sunt prognozate pagube majore produse de îngheț.

Minus 30 de grade Celsius în România

În țara noastră, temperaturile au scăzut chiar și sub 30 de grade Celsius în luna ianuarie, ceea ce a stârnit îngrijorarea agricultorilor care se tem ca își vor pierde o parte semnificativă din culturi din cauza înghețului. Specaliștii vorbesc de pierderi care pot ajunge și la 30% în zonele în care semănatul s-a făcut târziu, iar culturile nu au fost acoperite de zăpadă înainte de venirea gerului.

Cei care au fost asigurați ar putea să-și mai recupereze din pierderi, însă din păcate nu sunt foarte mulți agricutorii care fac acest lucru și nici societățile financiare care să asigure acest risc. Acestea din urmă sunt interesate în general de cereale, fără să ia în calcul măcar sectoare precum pomicultura sau viticultura, de exemplu.

- Reclamă -

Mircea Bujor, despre ajutorul de minimis: Ce să vând până la 15 mai, când scot primele roșii?

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.