Parlamentul European închide portițe legale pentru importul excesiv de carne de pasăre din Ucraina

0

„Am votat astăzi în Parlamentul European modificarea acordului comercial dintre UE și Ucraina, în sensul limitării importurilor de carne de pasăre fără plata taxelor vamale. Modificarea a fost susținută de un număr foarte mare de eurodeputați, primind 444 de voturi pentru. Tot astăzi am decis prin vot ca pieptul de pui dezosat și cel cu os să aibă același tarif pentru a evita supraexportul scutit de taxe”, scrie europarlamentarul Dan Motreanu pe pagina sa de facebook.

Motreanu consideră că această decizie vine în sprijinul producătorilor români și europeni, în general. „Hotărârile de astăzi vor ajuta la oprirea abuzurilor din partea celor care au exploatat portițele din acordul comercial pentru a vinde în țările UE piept de pui fără a plăti taxe. În plus, modificările impun mai clar și respectarea normelor sanitare și fitosanitare de către exportatorii ucraineni”, precizează Dan Motreanu.

Ucraina este al treilea exportator de carne de pasăre în Uniunea Europeană, după Thailanda și Brazilia, cu o creștere a livrărilor cu 4,2% în primele nouă luni din acest an, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent. În același timp, Ucraina este al șaptelea exportator global de carne pui.

În perioada 2016-2018, importurile Uniunii Europene de piept de pui cu os din Ucraina au crescut de aproape 15 ori, fiind vândute semnificativ mai ieftin decât produsele similare din UE. În 2016 și 2017 carnea de pasăre importată din Ucraina a reprezentat 1,1 la sută din totalul importurilor de păsări de curte din UE, mai scrie europarlamentarul liberal Dan Motreanu.

Autorii unui studiu publicat, recent, pe platforma on-line a Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) semnalau faptul că produse de origine ucraineană pot ajunge în câteva ore, refrigerate, la instalațiile de prelucrare din Slovacia și vândute, apoi, în Olanda și pe piața slovacă, fără a fi cunoscută proveniența lor de către consumatori, explicându-se, astfel, cantitățile de carne de pui exportate de Ucraina în spațiul comunitar peste volumul autorizat de acordurile de liber schimb cu UE. Semnatarii raportului USDA remarcau faptul că principalul producător de carne de pui ucrainean (MHP) a achiziționat instalații de procesare a păsărilor de curte în Olanda și Slovacia, în 2017.

Modificările din Parlamentul European, vor intra în vigoare după aprobarea de către Consiliul Uniunii Europene și după ce Ucraina va ratifica acordul.

Sursa: FermierinRomania.ro

Citește și Activele producătorului de carne de pasăre Agroli, scoase la vânzare pentru 14 milioane de euro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here