Pesta Porcină Africană ar putea fi transmisă de insecte

1

Un proiect de cercetare finanţat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi implementat, în calitate de coordonator, de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), şi-a relevat rezultatele, după studiile efectuate timp de 11 luni, în perioada martie 2020-ianuarie 2021.

 

 

Specialiştii USAMV Cluj-Napoca precizează că descoperirea majoră a acestor studii este că anumite specii de insecte hematofage, recoltate din focare de Pestă Porcină Africană, se hrănesc pe porci, astfel că în corpul lor se găseşte material genetic al virusului PPA. Peste 70% din insectele hematofage recoltate în ferme comerciale cu PPA declarată conţineau ADN-ul viral, conform sursei citate.

“Acest proiect a fost o adevărată provocare pentru noi şi a implicat o sincronizare perfecta cu diferite instituţii. Colaborarea cu ANSVSA a fost impecabilă. Ca să înţelegeţi procesul, cum apărea o suspiciune de focar de pestă porcină africană, ANSVSA informa USAMV Cluj-Napoca printr-un mail. În câteva minute începeam organizarea deplasării. Domnul dr. Alexandru Supeanu de la ANSVSA obţinea toate acordurile instituţilor şi medicilor locali, iar în câteva ore echipa de la USAMV Cluj-Napoca era deja pe drum”, a precizat coordonatorul proiectului, Prof. dr. Andrei Mihalca (Departamentul Parazitologie şi Boli Parazitare)

Studiul a relevat, de asemenea, că importanţa insectelor hematofage ar putea fi mai mare în ferme comerciale decât în sistemul tradiţional şi că dinamica abundenţei acestor insecte ar putea explica numărul crescut de cazuri în lunile de vară.

Polonia: primul caz de COVID-19 la nurci

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here