Petre Daea dă direcția în politica agricolă europeană

0
Daea pui de o zi

Ministrul Petre Daea a convocat cea de-a doua videoconferinţă cu preşedinţii şi vicepreşedinţii grupurilor de lucru de la Bruxelles, experţi din cadrul Unităţii pentru Pregătirea Consiliului Preşedinţiei UE, precum şi directori generali din structurile implicate în procesul de exercitare a Preşedinţiei Consiliului UE.

În cadrul acestei reuniuni, s-a agreat adoptarea în unanimitate a două dosare:
–  Directiva privind combaterea practicilor comerciale neloiale din cadrul lanţului de aprovizionare cu alimente, care permite protecţia producătorilor agroalimentare împotriva practicilor comerciale neloiale;
– Regulamentul care modifică Reg. (UE) nr. 1305/ 2013 şi  Reg. (UE) nr. 1307/ 2013 în ce priveşte anumite norme referitoare la plăţile directe şi la sprijinul pentru dezvoltare rurală în anii 2019 şi 2020.

Acest regulament permite statelor membre să transfere fonduri între ambii piloni şi în 2020 şi permite statelor membre să transfere producţia (financiară) estimată din degresivitate sau plafonarea plăţilor directe în 2020. De asemenea, Regulamentul prevede condiţii mai generoase de eliminare treptată a plăţilor efectuate către agricultorii din zonele cu constrângeri naturale (ANC). Totodată, este permisă utilizarea fondurilor de asistentă tehnică acordată la iniţiativa Comisiei Europene pentru întreaga PAC – nu se limitează la dezvoltarea rurală şi permite finanţarea elaborării Planurilor Strategice.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here