Petre Daea intenţionează să introducă câte un abator mobil în fiecare comună din ţară

2
carcasa_porc_
- Reclamă -

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a declarat în cadrul unei întalniri de la Constanţa, că intenţionează să introducă în Planul Naţional de Dezvoltare Rurală proiectul abatoarelor mobile, urmând ca acestea să fie înfiinţate în fiecare comună.

Petre Daea s-a întalnit vineri cu crescătorii de ovine din întreaga Dobroge.  Acesta a declarat că a fost impresionat de primul abator mobil de la Braşov, realizat de Asociaţia de Creştere a Taurinelor “Bălţata Românească”.  

„Cu câteva zile în urmă am fost la Braşov, la Asociaţia de Taurine Bălţata Românească. Acolo, printr-o colaborare excepţională între medicul veterinar, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare de acolo şi preşedintele de la această asociaţie au reuşit să facă un proiect pentru aceste abatoare mobile şi iată că l-au pus şi în practică. Am participat la inaugurarea acestui moment deosebit de important pentru ţară, pentru că ştim foarte bine că la nivelul ţării trebuie să realizăm aceste mici abatoare în aşa fel încât fermierii, şi nu numai fermierii ca atare, ci şi gospodăriile populaţiei, să aibă unde să sacrifice în condiţii sanitar veterinare corespunzătoare animalele de care dispun şi să le expună pentru valorificare consumatorilor în condiţii de igienă”, a declarat ministrul Agriculturii.  

Petre Daea a decis modificarea Planului Naţional de Dezvoltare Rurală, urmând ca în fiecare comună din România să fie introdus un astfel de abator mobil pe care să îl folosească toţi cei care au nevoie, iar crescătorii de animale să poată sacrifica în condiţii igienice.   

Citeste şi: Petre Daea: prețul cărnii de porc este mai scăzut decât în urma cu câteva luni

Potrivit ministrului Agriculturii, preţul unui abator mobil este de circa 55.000 de euro, iar Guvernul ar urma să acopere jumătate din costuri.  

„De ieri lucrăm efectiv la acest lucru, în cadrul Guvernului României. Am stabilit împreună cu doamna prim-ministru ca aceste proiecte să le pornim, să le punem în mişcare, asigurând 50 la sută din fonduri prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, pe două căi. Pe căile acestea ale fermierilor, ale producătorilor, care au această posibilitate, şi al GAL-urilor (Grup de Acţiune Locală – n.r.) înţelegând aici structurile care au accesibilitate la această formă de sprijin. Preţul este unul convenabil care dă posibilitatea, în jur de 55.000 de euro. Ceea ce ar însemna că un sprijin prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, să fie undeva la 25-27-28.000 (de euro – n.r.), 50 la sută din valoarea respectivă”, a mai spus Petre Daea. 

- Reclamă -

 

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.