luni, 2 decembrie 2024

Cele mai citite

Plățile APIA pentru comasarea terenurilor au un efect invers, acuză fermierii români

Schema de plată redistributivă inițiată cu scopul de a comasa terenurile agricole din țara noastră ar avea tocmai un efect invers, terenurile ajungând să fie fărâmițate, au declarat doi fermieri români în cadrul unei conferințe organizate de Business Mark.

Laurenţiu Baciu (foto), preşedintele Ligii Aso­ciaţiei Producătorilor Agricoli din Ro­mânia (LAPAR) a declarat în cadrul unei conferințe organizate de Business Mark că Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură  (APIA) oferă anumite subvenții care depășesc de 2-3 ori recolta obținută, referindu-se la plata redistributivă acordată fermierilor cu scopul comasării terenurilor.

„Nu am înțeles niciodată de ce subvenția o dați pe mai multe categorii, de la 1 ha la 5 ha, de la 5 ha la 30 ha?!  (…) De ce ați dat banii diferențiat? V-a folosit să dați încă 50 și ceva de euro? Pentru ca unii să bage banii dintr-un buzunar în altul?! Acum ați primit cererile, ați observat cumva că au crescut suprafețele la acele ferme? Pentru că ăsta a fost principalul motiv: comasarea. Nu au crescut suprafețele! De ce mai dați și anul ăsta în plus? Faceți protecție socială”, a declarat Laurențiu Baciu reprezentanților APIA, în cadrul unei conferinței, citat de agroinfo.ro.

Citește și Agricultor: „Cerealele sunt așa de ieftine în România, pentru că nu există consumatori interni”

 

- Publicitate -

În cadrul discuției a intervenit și fermierul Nicușor Șerban, declarând că, în realitate, plățile destinate pentru comasarea terenurilor ar avea un efect invers.

„Cel cu 20 de hectare care primește subvenție o dată și jumătate decât primește o fermă cu 200-300 ha cu ce credeți că face comasare? Cu pământ pe care-l fură, în ghilimele, de la cel cu 200-300 ha. Pentru că se duce la proprietar și-i spune: prietene, eu pot să-ți dau mai mare arendă pentru că iau mai mulți bani de la APIA. Dă mie terenul! Și sigur că proprietarul îi dă ăluia care dă mai mult. De ce-i dă mai mult? Pentru că e performant?! Nu. Îi dau domnii de la Comisia Europeană și de la APIA mai mult. Deci, nu am stabilit ca această comasare să o facem prin distrugerea celor care au făcut eforturi 20 de ani să facă exploatații viabile”, a explicat fermierul, citat de aceeași sursă.

Cele mai mari subvenţii alocate aferente campaniei agricole din 2015 au fost pentru cultura de cartof de sămânţă – 23.745 euro pe hectar, pentru cartofi timpurii, semitim­purii şi de vară – peste 11.000 euro pe hectar, iar pentru tomate destinate industrializării, cultivate în câmp, fermierii au primit circa 13.700 euro pe hectar, potrivit zf.ro.

Sursă foto: www.agrostandard.ro

- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles