duminică, 27 aprilie 2025

Cele mai citite

Plantarea nucilor: Sfaturi esențiale pentru micii fermieri

Cultura nucului poate fi o investiție de lungă durată pentru micii fermieri, însă succesul acesteia depinde de câțiva factori esențiali, de la alegerea celor mai bune răsaduri până la îngrijirea corespunzătoare pe parcursul anilor. Plantarea nucilor nu doar că poate aduce profit, dar contribuie și la diversificarea agriculturii, oferind un produs cu o cerere constantă pe piață. În acest ghid, îți vom prezenta pașii esențiali pentru plantarea nucilor și cum să le oferi îngrijirea necesară pentru a le asigura o dezvoltare sănătoasă și productivă pe termen lung.

Plantarea nucilor: Sfaturi esențiale pentru micii fermieri

La înființarea oricărei plantații de pomi fructiferi în general și de nuci în special se ține cont de mai mulți factori, pentru a obține rezultate optime pe termen lung.

Care sunt cei mai importanți factori de care să ții cont?

  • alegerea unor soiuri rezistente;
  •  identificarea suprafeței de teren;
  • pregătirea terenului;
  • plantarea propriu-zisă;
  • îngrijirea și întreținerea plantației.

Când se plantează nucii pentru a obține randament maxim?

  • Plantarea nucilor toamna

În această perioadă, puieții se adaptează cel mai ușor condițiilor din livadă, deoarece sunt în repaus vegetativ. Astfel, toamna este ideal să plantezi nuci pentru a obține randament maxim.

  • Plantarea nucilor primăvara

În această perioadă se pot planta puieții bine verificați din pepiniere, pentru a intra rapid în vegetație și a se adapta noilor condiții din livadă. Este ideal să începi cât mai devreme această operațiune, după ce trece înghețul. Plantarea nucilor din nucă necesită un timp de așteptare îndelungat, însă se pot obține puieți suficient de mari pentru fructificare în 4-5 ani.

- Publicitate -

Care este distanța de plantare a nucilor?

Specialiștii recomandă o distanță de 10 metri între puieți și de 8 metri între rânduri, însă există plantații cu randament maxim și cu distanțe mai mici (6 metri între puieți și 4 metri între rânduri), cu condiția să se aplice tăierile de formare în mod eficient și eficace.

Atât la plantarea nucilor toamna, cât și primăvara trebuie să pregătești din timp terenul. Un teren arat, liber de buruieni și resturi vegetale, cu un pământ suficient de fertil este ideal pentru înființarea plantației de nuci. Deoarece puieții sunt foarte sensibili la transplantare, este cel mai bine să-i plantezi toamna, când aceștia au deja 2-3 ani și se aclimatizează cel mai ușor.

Plantarea de nuci implică alegerea unor puieți viguroși, obținuți în stațiuni pomicole sau în pepiniere speciale, pentru a obține rezultate optime.

Ce ai de făcut înainte de plantarea nucului?

  • Fertilizarea solului cu gunoi de grajd sau compost în anul în care vrei să plantezi
  • Verificarea pH-ului solului și adăugarea unor îngrășăminte de tip NPK (azot, fosfor, potasiu) pentru îmbogățirea calității acestuia
  • Scarificarea terenului pentru a ușura pătrunderea facilă a apei în sol, creșterea și dezvoltarea în condiții optime a rădăcinilor
  • Nivelarea pământului, pentru a putea marca ușor poziția pomilor
  • Pichetarea terenului, prin marcarea acestuia și folosirea unor țăruși pentru formarea rândurilor
  • Eliminarea resturilor vegetale, uscăturilor și altor materiale dăunătoare de pe sol
  • Fasonarea rădăcinilor, adică tăierea acestora astfel încât să se așeze bine în groapa de plantare
  • Cufundarea puieților într-un vas cu apă pentru 2-3 ore, mai ales dacă aceștia au stat mult timp în mijlocul de transport, pentru a se rehidrata rădăcinile
  • Mocirlirea rădăcinilor, adică introducerea acestora într-un amestec de pământ cu gunoi de grajd și apă
  • Săparea gropii pentru fiecare pom, la dimensiuni suficient de mari. Ideala ar fi să sapi gropi de 100/100/80 centimetri, pentru a le permite rădăcinilor și implicit pomilor să crească și să se dezvolte în condiții optime
  • Adăugarea unui amestec format din pământ fertil și gunoi de grajd în groapa de plantare.

- Publicitate -

Plantarea propriu-zisă a nucilor presupune:

  •  Introducerea puietului cu rădăcinile în pământul fertil
  • Acoperirea cu pământ mărunțit a întregului sistem radicular
  • Acoperirea cu pământ la circa 10 centimetri deasupra solului
  • Mișcarea pe verticală a puietului, până se umple groapa cu pământ, pentru a pătrunde pământul bine printre rădăcini
  • Tasarea solului în jurul pomului, pentru a se realiza un contact apropiat al pământului cu rădăcinile
  • Lăsarea punctului de altoire la vedere, cu 3-4 centimetri deasupra solului, acesta fiind orientat spre nord
  • Amplasarea unui tutore alături de pom, pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a acestuia
  • Udarea solului, pentru o bună aderență a rădăcinilor și o hidratare suficientă
  • Mulcirea solului cu ajutorul unui strat protector, care este eficient pentru combaterea buruienilor, pentru a menține apa în sol și pentru a diminua lucrările de îngrijire și întreținere
  • Aplicarea unor materiale protectoare și îngrădirea livezii, pentru combaterea bolilor și dăunătorilor plantelor.

Conform studiilor, nucii plantați în toamnă cresc și se dezvoltă cel mai bine datorită gradului sporit de adaptabilitate la condițiile de climă, mediu, sol din livadă. Astfel, vei avea surprinderea să vezi în primăvară cum nucii se ramifică și își formează coroanele din ce în ce mai mari. Dacă ai o suprafață mică de teren sau vrei să plantezi nui în proximitatea gospodăriei, poți să începi acest demers primăvara devreme.

Plantarea nucilor din nucă se poate realiza cu succes în tot cursul anului, dacă adopți soluția de plantare în spații protejate sau în ghivece, până la formarea puietului.

Plantarea nucilor – îngrijire și întreținere 

Nucul este un pom de talie mare și are o valoare de cultură deosebită datorită fructelor sale foarte populare și sănătoase. Aceste fructe, numite bace sunt indehiscente adică se desfac foarte greu, însă adăpostesc miezul de nucă deosebit de gustos și hrănitor. Nucile au un conținut ridicat de vitamine și minerale, fiind bogate în grăsimi nesaturate de tip Omega 3, calciu, magneziu, vitaminele A, B, C și P.

Deși părțile aeriene se dezvoltă destul de greu în primii 2-3 ani de la plantare, sistemul radicular se fixează bine în sol, până la o adâncime de 60 de centimetri în această perioadă. Astfel, după primii ani creșterile nucilor sunt rapide, aceștia ajungând până la 20 de metri înălțime. Când înființezi o cultură de nuci, trebuie să plantezi minimum 3 soiuri diferite, care vor înflori în perioade apropiate și polenizarea va fi benefică pentru fiecare dintre ele. După primii 5 ani de la plantare încep să se observe tot mai mult roadele, iar după 10 ani producția de nuci este tot mai crescută. S-a constatat că nucii pot fructifica până la 100 de ani în țara noastră, fiind speciile pomicole cu cea mai mare longevitate.

De modul cum se plantează nucul depinde buna creștere și dezvoltare a acestuia și obținerea unor roade bogate an de an. Dacă alegi soiuri productive românești și străine, vei obține rezultate optime de fiecare dată. Schema de plantare a nucilor primăvara este ideală pentru suprafețe mici de teren și presupune lăsarea unei distanțe de plantare de circa 4 metri între pomi și 6 metri între rânduri, ideale pentru soiurile cu fructificare laterală. S-a constatat că acestea sunt mai rentabile decât cele cu fructificare terminală.

Sursa: hectarul

- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles