„Poiana Fermecată”, o afacere cu și despre tradiție și natură

1
- Reclamă -

Întoarcerea la tradiţii a devenit o modă. Revenirea la tradiţiile culinare este o necesitate. Există câteva repere şi pe piaţa autohtonă, unele mai vechi, altele de dată mai recentă.

„Poiana Fermecată” este unul  dintre aceste repere, care și-a câștigat rapid faima, datorită gustului deosebit al produselor care amintesc de tradiţii vechi. O afacere din Bughea de Jos, o localitate din Argeș, locul unde pârul Strigoiu se varsă în râul Bughea.

La întrebările noastre, cum a mers afacerea în 2017, care este cel mai vândut produs, unde vindeţi cel mai bine, şi altele nerostite ne-a răspuns doamna Ramona Pârvu.

”Am avut un an 2017 foarte bun. Mama natură a fost generoasă cu noi. După cum ştiţi, noi suntem legaţi ombilical de natură. Cea mai mare parte a sortimentelor noastre sunt preparate din fructe şi plante culese din flora spontană. Astfel, din acest punct de vedere, sezonul a început rău, pentru că la sfârşit de aprilie – început de mai la noi în zona a fost un ger năprasnic, care a durat câteva zile şi care a afectat grav câteva plante foarte importante pentru noi: fragii şi cireşele amare sălbatice (din care preparăm cele mai delicate dulceţuri) pe de o parte, prunii brumării (din care facem magiun şi dulceaţă) pe de altă parte. În schimb, vara şi toamna au fost generoase. Am avut, de exemplu, o abundenţă cum nu am avut niciodată în scurta noastră istorie în ceea ce priveşte ciupercile de pădure. Am adunat din belşug ghebe, gălbiori, hribi, creasta cocoşului – ciuperci de pădure extrem de preţioase din punct de vedere gastronomic. Astfel, am preparat o gamă generoasă de zacusca şi salate bazate pe aceste ciuperci delicioase.

NU INDUSTRIALIZĂRII

Ştiu că ar ajuta nişte cifre legate de volumul vânzărilor exprimate în bani, număr de borcane sau altceva, dar nu dorim să comunicăm în acest sens, pentru că nu asta e important pentru noi. Mesajul nostru este că suntem o mică afacere de familie, dedicată cu toată pasiunea consumatorilor noştri, pe care nu îi numim clienţi, ci prieteni dragi. Nu suntem o fabrică. Suntem asaltaţi de solicitările venite de la marile lanţuri de magazine. Cu tot respectul pe care îl avem pentru toată lumea, nu dorim – în primul rând pentru că nu putem – să fim acolo. Noi facem lucru manual, aşa încât producem doar atât cât putem produce în această manieră. Deşi am îmbunătăţit continuu fluxul operațiunilor, suntem limitaţi. Pur şi simplu nu putem produce cantităţi mari. Ne-am găsit un echilibru pe care nu dorim să-l stricăm industrializând fie şi numai parţial vreunul din procedeele de preparare a produselor noastre.

Există şi la noi o anumită sezonalitate. Astfel, în sezonul rece cele mai solicitate sunt siropurile naturale de cătina (folosite pentru creşterea imunităţii) şi siropul natural din muguri de brad (care este izvor de sănătate pentru plămâni şi pentru întreg aparatul respirator – motiv pentru care se utilizează în mod special pentru tratarea şi calmarea tusei). În general toamna dar şi în perioadele de post se vinde foarte bine zacusca, pe care noi o oferim într-o gamă largă: de vinete, picantă, de măsline, de ghebe, de hribi. Pentru toate aceste articole coacem legumele pe jar din lemn de fag şi folosim ciuperci culese din pădure. Cea mai solicitată este zacusca de ghebe, iar cea mai preţioasă ca gust este zacusca de hribi – pentru că hribul este o ciupercă cu un gust extrem de puternic şi foarte cremoasă; gătită corect este o adevărată comoară din punct de vedere gastronomic. O pondere foarte însemnată în vânzările noastre, în tot timpul anului, o au însă şerbeturile – care sunt desigur şi ele preparate manual şi, deasemenea, dulceţurile sofisticate marca Poiana Fermecată, care în afară de faptul că se pot consuma ca atare, se constituie şi în ingrediente folosite în diverse preparate gastronomice de cea mai înaltă ţinută.

- Reclamă -

DULCEAȚA, VEDETA FERMEI

Vedetele gamei, din punct de vedere al vânzărilor înregistrate, sunt aici: Dulceaţa de ceapă cu coacăze roşii fără adaos de zahăr – foarte potrivită pentru brânzeturile măturate sau pentru foie-gras; Dulceaţa de ghimbir fără adaos de zahăr; Duceața de ardei iute – atât în varianta preparată cu tehnică tradiţională, cât şi în varianta preparată fără adaos de zahăr – care se asortează foarte bine cu fripturile de carne roşie; Dulceaţa de portocale sau Dulceaţa de cireşe amare –  care pot fi folosite cu succes la pregătirea unui piept de raţă sofisticat, dar şi multe altele.

Spuneam că am găsit un echilibru pe care dorim să îl păstrăm. Din punct de vedere al canalelor de vânzări, am ales un mix între promovarea şi vânzarea directă, în cadrul diverselor evenimente organizate (târguri de produse tradiţionale, târguri de produse bio, evenimente gastro, evenimente culturale etc) şi vânzarea on-line. Cele două canale – în cazul nostru – gestionate corect, cu pasiune şi cu multă muncă, se dovedeşte că se completează unul pe altul şi ne pot asigura echilibrul dorit. Este valabil atât pentru România cât şi pentru străinătate, pentru că noi ne promovăm şi livrăm peste tot în lume. Livram regulat în toată Europa, dar am efectuat livrări inclusiv în Canada şi în Statele Unite ale Americii.

Cred că modelul nostru de promovare şi vânzare poate fii aplicat şi altor produse preparate în acelas regim pe care îl utilizăm şi noi: produse naturale curate, preparate cu pasiune şi responsabilitate absolută de familii pricepute. Chiar ne-a trecut prin cap că, dacă ne vom dori să ne dezvoltăm pe viitor – pentru că repet, producţia noastră este limitată din motivele deja discutate – asta ar putea fii o direcţie viabilă.”

 

 

Gama de produse –  50 de sortimente

– Siropuri naturale preparate după reţete tradiţionale sofisticate;

– Siropuri naturale fără adaos de zahăr;

– Şerbet

– Dulceţuri naturale preparate după reţete tradiţionale sofisticate;

– Dulceţuri naturale fără adaos de zahăr;

– Zacusca, sosuri, salate;

– Ceaiuri uscate lent.

 

Citește și: Apa Calipso a înregistrat în 2017 o creștere a cifrei de afaceri cu peste 30% și a livrat peste 210 de milioane de litri de apă

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.