Preluare de anvergură pe piața crescătorilor de păsări

1
Aaylex preia Banvit

În baza unui credit de aproximativ 20 de milioane de euro, contractat cu CEC Bank și EximBank, grupul AAylex, jucător important pe piața crescătorilor de păsări, fondat de Bogdan Stanca, preia Banvit Foods, unul dintre cei mai mari producători de furaje şi de “pui de o zi” din România.

„Banvit Foods Romania a fost un colaborator tradiţional al Grupului AAylex, împărtăşind valori şi principii similare cu organizaţia noastră: calitatea premium a produselor oferite, standarde etice de producţie şi responsabilitate socială.

Prin această achiziţie strategică, Grupul AAylex va beneficia de avantajele completării capacităţilor de producţie furaje animale, pui de o zi şi ouă de incubat, acoperind toate activităţile producţiei integrate, de la genetică, producţie de hrană pentru animale, reproducţie, incubaţie, creştere, abatorizare, la fabrici pentru produse cu valoare adăugată”, a declarat Bogdan Stanca, fondator şi CEO al Grupului Aaylex, citat de ZF.

Având ca bază de pornire fosta Avicola Buzău din 1982, Aaylex acoperă activităţi cum sunt producţia de hrană pentru păsări, reproducţie, incubaţie, creşterea puilor de carne, abatorizare, facilităţi producţie de preparate cu valoare adaugată şi distribuţia produselor de carne de pui sub brandul Cocorico.

În ultimii 4 ani, Aaylex a investit în total peste 50 de milioane de euro pentru integrarea şi consolidarea întregului lanţ. Produsele Cocorico sunt destinate 70% consumului intern şi 30% exportului în ţări din Europa precum Italia, Spania, Bulgaria, Republica Cehă, Cipru, Franţa, Germania, Grecia, Marea Britanie, Ungaria şi Slovacia, etc. dar şi exportului în pieţele din Orientul Mijlociu.

Ce spun bancherii care au sprijinit tranzacția

Atât șeful CEC Bank, cât și cel al EximBank au salutat preluarea Banvit și reliefează încrederea băncilor de pe piața autohtonă în antreprenoriatul românesc.

„Mă bucur că putem sprijini expansiunea Grupului AAylex, unul dintre cei mai mari jucători din industria cărnii, fondat şi dezvoltat de antreprenori români. La CEC Bank continuăm să sprijinim business-urile antreprenorilor români, dovadă fiind cele 120.000 de IMM-uri cu care colaborăm.

Agricultura şi industria alimentară sunt domenii în care vedem un mare potenţial de creştere şi care joacă un rol esenţial pentru siguranţa aprovizionării în România”, a declarat Bogdan Neacşu, director general al CEC Bank, citat de aceeași sursă de presă

În opinia lui Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank, este o tranzacţie care întruneşte toate condiţiile succesului şi care poate fi replicată în viitor alături de alţi antreprenori care văd oportunităţile din piaţă şi care se gândesc la extindere.

„Această finanţare complexă arată încrederea şi sprijinul băncilor locale pentru antreprenoriatul românesc şi suntem mândri să fim parte a unei tranzacţii prin care un grup de companii românesc se extinde şi se integrează prin achiziţia directă a operaţiunilor unei multinaţionale”, a declarat Mihai Iordan, Managing Partner al PCF Investment Banking.

Banvit Foods deţine o fabrică de nutreţuri combinate, trei ferme de reproducţie pui şi o staţie de incubaţie.

Fondurile contractate de la cele două bănci vor fi folosite pentru achiziţionarea participaţiei la Banvit Foods, precum şi pentru finanţarea activităţii curente a grupului de firme.

Cu o cifră de afaceri consolidată de peste 651 milioane de lei în 2020 şi peste 2.000 de angajaţi, Grupul AAylex se află în top cinci cele mai mari companii din industria cărnii din România.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here