Prețul alimentelor, nivel record în 2022

2
- Reclamă -

Creşterea preţurilor mărfurilor alimentare de anul trecut, ca efect al invaziei Rusiei în Ucraina, a urcat un indice al preţurilor alimentelor, calculat de agenţia pentru alimente a Naţiunilor Unite (FAO) la un nivel ridicat istoric.

 

Indicele preţurilor alimentelor, care urmăreşte preţurile internaţionale ale celor mai comercializate mărfuri alimentare, a atins o medie de 143,7 puncte în 2022, în creştere cu 14,3% faţă de 2021, şi cel mai mare de când au început înregistrările în 1990, potrivit FAO.

Indicele crescuse deja cu 28% în 2021, faţă de anul precedent, ca urmare a revenirii economiei mondiale după impactul pandemiei.

Preţurile alimentelor au crescut după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie anul trecut, din cauza temerilor de perturbare a comerţului în regiunea Mării Negre.

Ulterior creşterile s-au redus parţial, după crearea unui canal de export de cereale din Ucraina, susţinut de ONU, şi a îmbunătăţirii perspectivei de aprovizionare din ţările producătoare.

- Reclamă -

În decembrie, indicele de referinţă a scăzut pentru a noua lună consecutiv, la 132,4 puncte, comparativ cu 135,00 puncte revizuite pentru noiembrie.

Piața producției și comercializării semințelor sub lupa Consiliului Concurenței

Cifra din noiembrie a fost dată anterior la 135,7 puncte.

”Preţurile mai temperate ale produselor alimentare sunt binevenite după doi ani foarte volatili”, a spus economistul şef al FAO, Maximo Torero.

- Reclamă -

2 comentarii

  1. […] Creşterea preţurilor mărfurilor alimentare de anul trecut, ca efect al invaziei Rusiei în Ucraina, a urcat un indice al preţurilor alimentelor, calculat de agenţia pentru alimente a Naţiunilor Unite (FAO) la un nivel ridicat istoric.   Indicele preţurilor alimentelor, care urmăreşte preţurile internaţionale ale celor… Cititi mai multe aici: Prețul alimentelor, nivel record în 2022 […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.