Preţul la raft al laptelui proaspăt, reduceri de peste 20% în iunie

2
lapte
- Reclamă -

Preţul la raft al laptelui proaspăt, de provenienţă românească, continuă să înregistreze reduceri, în medie, de peste 20% în iunie, ca urmare a implementării acordului voluntar temporar între retaileri şi procesatori, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenţei.

Autoritatea de concurenţă precizează, într-un comunicat, că a analizat preţurile pentru 90 de produse (sortimente de lapte) de la 21 de procesatori şi comercializate de cele mai mari 10 reţele din România.

Vezi și Guvernul ungar reununță la plafonarea preţurilor alimentelor de bază

Iniţial, analiza a avut la bază datele valabile pentru 5 mai 2023, iar etapa următoare a inclus informaţiile disponibile în data de 12 iunie 2023.

Astfel, în mai, luna în care a fost implementat acordul, preţul laptelui românesc, atât cel de 1,5% grăsime, cât şi cel de 3,5%, a scăzut cu 19,89%, iar în iunie, preţul la raft a înregistrat reduceri cu 20,54%.

Acordul voluntar între retaileri şi procesatori pentru reducerea preţului laptelui proaspăt de consum a intrat în vigoare la data de 1 mai 2023, pentru o perioadă de şase luni.

Vezi și Consiliul Concurenţei: preţul laptelui înregistrează reduceri de 20%

- Reclamă -

La acordul voluntar participă, în prezent, toate marile reţele comerciale şi toţi procesatorii care îndeplinesc condiţiile: să comercializeze lapte proaspăt, românesc care costa peste 7 lei/litru (fără să fie inclus în vreo promoţie) la data de 11 aprilie 2023.

„Consiliul Concurenţei s-a implicat în acţiunile de implementare a acestui acord pentru a îndruma companiile interesate să participe astfel încât să nu rişte încălcarea regulilor de concurenţă. Consiliul Concurenţei va continua monitorizarea acestei iniţiative împreună cu instituţiile responsabile, precum Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), utilizând aplicaţia Monitorul Preţurilor la Alimente, şi va prezenta informaţiile Guvernului care va decide dacă se impun măsuri”, se arată în comunicatul instituţiei.

- Reclamă -

2 comentarii

  1. […] Preţul la raft al laptelui proaspăt, de provenienţă românească, continuă să înregistreze reduceri, în medie, de peste 20% în iunie, ca urmare a implementării acordului voluntar temporar între retaileri şi procesatori, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenţei. Autoritatea de concurenţă precizează, într-un comunicat, că a… Cititi mai multe aici: Preţul la raft al laptelui proaspăt, reduceri de peste 20% în iunie […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.