Prețul produselor lactate s-ar putea deprecia drastic

1
- Reclamă -

Statele UE aruncă în piață stocuri mari de produse lactate, cantități mari la prețuri foarte mici. Situația s-a schimbat radical după un final de 2022 în care prețurile din retail au fost tot mai mari și inflația generalizată au împins consumul de lactate în jos. Acum procesatorii vorbesc despre pericolul cu care se confruntă fermierii, anume scăderea accelerată a prețului produselor lactate.

Vezi și România a importat mai mult lapte în 2022

În prima jumătate a acestui an piața lactatelor va fi exrem de volatilă, urmare a presiunilor pe preț generate de achizițiile masive și la preț de dumping din statele membre vecine, avertizează Dorin Cojocaru, președintele APRIL, asociație care reprezintă interesele procesatorilor din industria lactatelor.

„Următoarele șase luni vor fi foarte dificile și pentru consumator și pentru procesator și pentru fermieri. O să urmărim o piață foarte volatilă. O să se prăbușească prețul. Din Ungaria vine lapte materie primă cu 4% grăsime, cu transport inclus, la 1,85 de lei la poarta fabricii. În aceste condiții, putem noi să susținem financiar filiera?”, a explicat acesta în cadrul Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, cu ocazia dezbaterii unui proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.154/2022 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor si grăsimilor, a produselor lactate şi a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă să se ia mai multe măsuri.

Vezi și Senatorul Trufin se laudă cu noua lege a laptelui

Din datele președintelui, începând cu luna octombrie, vânzările de lapte din România au scăzut foarte mult. În plus, au început să vină stocuri ieftine din UE. „Noi nu putem aduce lapte din Ucraina, pentru că este țară terță și nu ne permite Regulamentul European. Dar trebuie să susținem filiera locală, iar dacă Regulamentele Europene ne permit, să restricționăm resursa materiei prime”, a mai spus acesta.

- Reclamă -
- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.