Prețurile la cereale și produse agricole au înregistrat scăderi importante la nivel european, începând cu februarie 2015, spre deosebire de prețurile produselor de pe raft care n-au consemnat aproape nicio schimbare. Față de februarie 2015, prețurile la majoritatea produselor agricole europene s-au redus, cu excepția zahărului și a orezului, potrivit raportului lunar asupra prețurilor agricole realizat de Comisia Europeană.
Grâul și orzul au cunoscut cele mai mari căderi de preț, cu un procent de 19,1%, respectiv 18,9%. Aceeași tendință se remarcă și la nivel mondial, ritmul de scădere fiind totuși ceva mai mic.
Porcul s-a ieftinit cel mai mult
Carnea de porc a cunoscut cea mai mare scădere a prețului, acesta reducându-se cu 6,8% față de acum un an. Carnea de pasăre s-a ieftinit cu 4,6%, iar cea de vită cu 1,6%, mai puțin totuși față de ceea ce se întâmplă la nivel mondial, unde scăderea a fost de 18,6 %. În ceea ce privește produsele lactate, se remarcă micșorarea prețului la laptele praf cu 20% în perioada februarie 2015 – 2016. Prețuri mai mici s-au consemnat și la brânză și unt, cu scăderi de 16,5% și 14,7%, potrivit France Agricole.
Și prețurile utilităților s-au micșorat la nivel european. Astfel, energia s-a ieftinit cu peste 40%, în timp ce îngrășămintele cu 18,1%.
Francezii, în topul reducerilor la cereale
La nivel european, Franța a raportat o scădere a prețurilor peste media celorlalte țări. La grâu, de exemplu, se află pe locul trei în clasamentul țărilor unde prețul s-a redus. La carne, în schimb, reducerea de preț s-a situat sub media europeană și chiar mai mult, la carnea de pasăre s-a majorat în ultimul an.
La nivel european, prețurile de consum au evoluat puțin față de prețul plătit pentru materia primă. La pâine și cereale s-a mărit cu 0,1 %, la ulei cu 3,2 %, în timp ce la carne s-a redus cu 1,2 %. Cea mai mică scădere s-a raportat la produsele lactate și la ouă – 2,4%.