Prețuri în scădere la cereale și produse lactate, în ultimul an

23 mai 2016

Prețurile la cereale și produse agricole au înregistrat scăderi importante la nivel european, începând cu februarie 2015, spre deosebire de prețurile produselor de pe raft care n-au consemnat aproape nicio schimbare. Față de februarie 2015, prețurile la majoritatea produselor agricole europene s-au redus, cu excepția zahărului și a orezului, potrivit raportului lunar asupra prețurilor agricole realizat de Comisia Europeană.

Grâul și orzul au cunoscut cele mai mari căderi de preț, cu un procent de 19,1%, respectiv 18,9%. Aceeași tendință se remarcă și la nivel mondial, ritmul de scădere fiind totuși ceva mai mic.

Porcul s-a ieftinit cel mai mult

Carnea de porc a cunoscut cea mai mare scădere a prețului, acesta reducându-se cu 6,8% față de acum un an. Carnea de pasăre s-a ieftinit cu 4,6%, iar cea de vită cu 1,6%, mai puțin totuși față de ceea ce se întâmplă la nivel mondial, unde scăderea a fost de 18,6 %. În ceea ce privește produsele lactate, se remarcă micșorarea prețului la laptele praf cu 20% în perioada februarie 2015 – 2016. Prețuri mai mici s-au consemnat și la brânză și unt, cu scăderi de 16,5% și 14,7%, potrivit France Agricole.

Și prețurile utilităților s-au micșorat la nivel european. Astfel, energia s-a ieftinit cu peste 40%, în timp ce îngrășămintele cu 18,1%.

Francezii, în topul reducerilor la cereale

La nivel european, Franța a raportat o scădere a prețurilor peste media celorlalte țări. La grâu, de exemplu, se află pe locul trei în clasamentul țărilor unde prețul s-a redus. La carne, în schimb, reducerea de preț s-a situat sub media europeană și chiar mai mult, la carnea de pasăre s-a majorat în ultimul an.

La nivel european, prețurile de consum au evoluat puțin față de prețul plătit pentru materia primă. La pâine și cereale s-a mărit cu 0,1 %, la ulei cu 3,2 %, în timp ce la carne s-a redus cu 1,2 %. Cea mai mică scădere s-a raportat la produsele lactate și la ouă – 2,4%.

(104 vizualizari)

Apreciază pagina de Facebook AgroTeca.ro:


Articole inrudite