Comerțul cu cereale a explodat în ultimii cinci ani – Rabobank

0
- Reclamă -

Schimburile comerciale cu cereale și oleaginoase s-au mărit cu  150 milioane de tone în ultimii cinci ani, valoarea lor fiind totuși mai mică, dacă ne raportăm la intervalele anterioare. Olandezii de la Rabobank estimează o creștere pentru comerţul cu cereale și oleaginoase în lume de circa 150 milioane de tone și pentru următorii cinci ani. Trebuie remarcată în schimb scăderea valorii schimburilor comerciale cu circa 15% în perioada menționată, în condițiile în care în intervalul 2014-2015 au fost consemnate tranzacții de 200 miliarde de dolari.

Brazilia, tot mai puternică pe plan internațional în comerţul cu cereale

La export, SUA a cunoscut o scădere a livrărilor pe fondul întăririi continue a dolarului. De acest lucru au beneficiat mai multe țări exportatoare a căror monedă s-a devalorizat brusc. Este cazul Braziliei care a devenit cel mai mare exportator mondial de soia și ale cărei exporturi de porumb s-au triplat în ultimii cinci ani, după cum se arată în raportul Rabobank. Același lucru se poate spune și despre țările de la Marea Neagră care au continuat să înregistreze exporturi importante. O evoluție pozitivă s-a înregistrat și la nivelul statelor UE, care și-a dublat exporturile de cereale în ultimii cinci ani.

Citeşte şi Producția de cereale în 2016, a doua cea mai mare din istorie

Rabobank, despre comerţul cu cereale

În ceea ce privește importurile, Asia ocupă primul loc, cu 43% din total, urmată de Europa – 12%. „Africa subsahariană și-a mărit importurile cu 44% în cinci ani, fiind cel mai mare importator de pe continentul african”, susțin analiștii Rabobank.

Prețurile la cereale au scăzut puternic în ultimii ani, în acest interval fiind consemnate și mișcări importante pe piață, la nivel international.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.