Prețurile alimentelor continuă să crească / Vezi cu cât s-a scumpit zahărul, uleiul sau pâinea

1
pret produse de baza
pâine, zahăr
- Reclamă -

Preţul pâinii în România a fost cu 25,2% mai mare în luna august 2022 decât în luna august 2021, aceasta fiind a zecea creştere înregistrată în rândul celor 27 de state membre UE, conform datelor publicate luni de Eurostat. Zahărul a cunoscut chiar și creșteri de 100% în România pe fondul creșterii cererii sezoniere. Însă, la o privire mai atentă, toate produsele de bară au cunoscut aprecieri considerabile de preț. 

În magazine, o franzelă a sărit de 2 lei, iar o pâine mai mare, cu semințe, costă și 10 lei. Doar chiflele mici mai sunt sub 1 leu.

Potrivit Eurostat, preţul pâinii în UE era, în medie, cu 18% mai mare decât în luna august 2021. „Aceasta este o creştere uriaşă comparativ cu luna august 2021, când preţul la pâine a fost, în medie, cu 3% mai mare decât în luna august 2020”, a informat Eurostat.

Eurostat spune că pâinea, legumele şi carnea, alimentele în general au devenit mai scumpe, o creştere deosebită fiind înregistrată la uleiul de gătit şi grăsimi. Această evoluţie este cauzată în special de invazia rusă în Ucraina, care a perturbat semnificativ pieţele globale în condiţiile în care Rusia şi Ucraina sunt mari exportatori de cereale, oleaginoase (în special floarea soarelui) şi îngrăşăminte.

Uleiul și zahărul, speculate în România

Reprezentanții Asociației Pro Consumatori susțin că prețul zahărului s-a dublat în ultima lună, iar motivul este cererea crescută pentru că românii fac conserve, gemuri și dulcețuri în această perioadă.

- Reclamă -

”Specula apare în momentul în care crește cererea. Iar marii comercianți pot să stocheze anumite produse alimentare la care există cerere mare. Am observat într-un magazin dintr-un mare lanț comercial, într-una din zile nu mai exista zahăr. Asta poate să creeze panică în rândul consumatorilor și în momentul în care apare zahăr la raft, după 2-3 zile în care nu exista zahăr la raft, sau alt produs la care există cerere, consumatorul să cumpere cantități mai mari în ideea că presimte o situație de lipsă a produsului respectiv”, spune Costel Stanciu.

Vezi pe Informateca.ro: Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,32% în luna august

Și uleiul s-a scumpit substanțial.

„La ulei am observat creșteri de prețuri semnificative. La ulei am văzut astăzi, era 16,5 lei la o marcă de ulei.

Uleiul se folosește în cantități mari de către români. Nu se poate pregăti nicio mâncare fără această grăsime vegetală. Ea poate fi înlocuită în ultima parte a anului, atunci când temperaturile scad și în anumite gospodării se sacrifică porci, se face untură și se poate substitui acest produs. Și cred că în ultima parte a anului o să observăm o scădere a prețului la ulei, sau o temperare a lui”, a declarat președintele Asociației Pro Consumatori.

Astfel, românii din orașele mai mici sau din mediul rural fac mai ușor față creșterilor de prețuri.

Vezi și Daea: plafonarea preţurilor la alimente ar afecta producătorii

Ce creșteri de prețuri a văzut Institutul Naţional de Statistică

Gazele s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, în condiţiile în care tarifele au fost mai mari cu 70,64% în luna august a acestui an faţă de august 2021, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică.

În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creşteri de preţ s-au aflat şi combustibilii, cu un avans al preţurilor de 31,48% în august 2022 faţă de august 2021, şi energia termică – plus 22,98%.

Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în intervalul de referinţă au fost cartofii, cu creşteri de preţ de 54,34%, uleiul comestibil – 49,68% şi făina – 34,28%.

În sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian – 33,91%, apă, canal salubritate – 21% şi transportul CFR – 20,92%. Serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 0,94%, aceasta fiind şi sigura ieftinire în luna august din acest an faţă de august 2021.

De la lună la lună, în august cele mai importante creşteri ale preţurilor au fost consemnate la transportul aerian – 23,89%, zahăr cu 9,90%, untul cu 6,81% şi laptele de vacă – 5,56%.

Luna trecută au fost şi produse alimentare care s-au ieftinit: fructele proaspete cel mai mult, cu 1,32%, alte legume şi conserve de legume cu 1,18% şi mălaiul cu 0,02%. De asemenea, datele INS arată că tarifele la combustibili au fost mai mici cu 2,28%, la servicii de telefonie cu 0,9%, la transportul rutier cu 0,15% şi la abonamentele de televiziune cu 0,06%.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,32% în luna august a acestui an, de la 14,96% în iulie, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare au urcat cu 18,22%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 15,98%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,26%, conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). 

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Preţul pâinii în România a fost cu 25,2% mai mare în luna august 2022 decât în luna august 2021, aceasta fiind a zecea creştere înregistrată în rândul celor 27 de state membre UE, conform datelor publicate luni de Eurostat. Zahărul a cunoscut chiar și creșteri… Cititi mai multe aici: Prețurile alimentelor continuă să crească / Vezi cu cât s-a scumpit zahărul, uleiul sau pâine… […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.