Recoltatul la floarea soarelui și porumb a început de aproape 10 zile în județele din sudul țării, mai devreme față de alți ani, din cauza temperaturilor ridicate. În Mehedinți, unde seceta a compromis deja circa 35.000 ha de culturi agricole, au fost recoltate și primele suprafețe de porumb, circa 700 ha de porumb, mult mai devreme decât era normal.
Potrivit datelor comunicate de Ministerul Agriculturii, la acest moment au fost recoltate circa 12.000 de hectare cultivate cu floarea soarelui în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Călăraşi, Giurgiu, Ialomița, Constanța, Prahova şi Argeş, cele mai mari suprafețe recoltate fiind în județele Teleorman şi Dolj, fiecare cu peste 3.000 de hectare.
Citește și: Ambrozia – planta care generează alergii, dar curăţă solurile contaminate
„Lucrările au început mai devreme la floarea soarelui cu aproximativ 10 zile şi se vor derula şi în luna septembrie. Într-un fel este bine că a început recoltatul mai devreme, pentru că se eliberează terenul pentru însămânțările de toamnă, dar dăunează un pic producției, fiind o coacere forțată din cauza temperaturilor ridicate, cu influențe asupra bobului. Ministerul Agricultorii accelerează recoltatul pentru că este o perioadă atipică, deşi frunzişul este verde, sămânța a ajuns la maturare. Deocamdată, este prematur să spunem cum va fi producția în acest an”, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.
Secetă mare în Mehedinți
Seceta a compromis peste 35.000 de hectare de culturi din 20 de commune din Mehedinți. Porumbul și floarea-soarelui sunt cele mai afectate, dar și legumele au probleme, după cum au declarat reprezentanții Direcției Agricole Mehedinți. Seceta a produs pagube și în alte județe din sudul țării – Gorj, Dolj și Olt, dar și în Moldova (județul Botoșani). În Dolj, de exemplu, au fost afectate până la acest moment 1.527 de hectare de floarea-soarelui și 1.189 ha de porumb, potrivit DAJ Dolj.