Probleme cu testarea pestei porcine

2

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mureş se află în dificultate cu efectuarea testelor pentru pesta porcină, întrucât nu are un laborator acreditat în acest sens, pe fondul începerii vânătorii celor peste 3600 de mistreţi din cota alocată.

„Laboratorul judeţean al DSVSA Mureş nu are acreditată metoda pentru detectarea virusului pestei porcine africane şi nici a celei clasice. Procesul de acreditare este unul de durată, durează aproximativ doi ani. Avem doar spaţiu, nu avem nici aparatura necesară, nici acreditarea. Aceste acreditări s-au făcut la nivel naţional în special în judeţele de graniţă şi s-au mai făcut câteva acreditări în 9 laboratoare judeţene. Am solicitat la ANSVSA, sperăm să avem într-un an-doi acreditare şi aparatura necesară. Momentan suntem arondaţi la DSV Suceava, unde probele le afluim o dată pe săptămână şi primim rezultatele foarte repede, în schimb dacă avem urgenţe în caz de suspiciune, atunci trimitem probele imediat şi atunci rezultatele le primim în ziua respectivă. Însă nu putem fugi zilnic cu câte o probă sau două la Suceava, fiindcă distanţa e mare (…) Au început vânătorile, avem peste 3600 la nivelul judeţului de extras, până acum s-au afluit aproximativ 400 de probe, dar trendul este crescător săptămânal, cu câte 20-30 de capete”, a afirmat, conform Agerpres, şeful DSVSA Mureş, Sandor Kincses.

Şeful Direcţiei pentru Agricultură Mureş, Ioan Rus, a arătat că, prin ordin al Ministerului Apelor şi Pădurilor, s-a aprobat, iniţial, pentru judeţul Mureş, o cotă pentru recoltare de mistreţi de 1559 de capete, care trebuie realizată în maximum 90 de zile, până la sfârşitul lunii noiembrie, ulterior fiind suplimentată cu 2100 de capete.

Citește și: Fermierul Dimitrie MUSCĂ: Vreți să facem cum au făcut ciobanii?! Să mergem peste ei!

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here