Producătorii propun reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru produsele tradiționale și bio

0

Asociaţiile producătorilor de produse bio, tradiţionale şi de promovare a alimentului românesc au semnat un acord pentru reducerea cotei de TVA de la 9% la 5%, aceasta fiind o măsură benefică pentru oprirea depopulării satelor româneşti, dar şi în favoarea producţiei, consumului şi accesului unei categorii mai mari de consumatori la produse agroalimentare româneşti de calitate.

“Este o măsură care poate contribui la oprirea depopulării satelor româneşti şi chiar la reîntoarcerea unor familii de români care în prezent lucrează în agricultura din Spania, Italia, Franţa, Marea Britanie, Germania, Austria, etc. Măsura pune bazele certificării produselor agroalimentare după sisteme de calitate voluntară, generând produse eligibile pentru promovare cu finanţare europeană, asigurând în acest fel posibilitatea producătorilor români de a concura cu produsele multinaţionalelor. Aşa cum scăderea TVA-ului la alimente de la 24% la 9% a reprezentat pe termen lung o măsură menită să însănătoşească economia naţională, considerăm că impactul prezentei măsuri şi-ar atinge potenţialul maxim dacă cota de TVA s-ar reduce la 0 pentru toate produsele alimentare obţinute pe baza unei scheme de calitate naţională sau europeană”, spun reprezentanţii Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică – Bio România, într-un comunicat.

De asemenea, în opinia acestora, reducerea TVA la aceste produse reprezintă un semnal politic în favoarea producţiei şi consumului produselor agroalimentare româneşti de calitate şi va permite accesul unei categorii mai mari de consumatori din România – cât mai mulţi tineri şi copii – la produse alimentare cu calitate certificate şi atestată. Potrivit sursei citate, actuala legislaţie pentru produsele tradiţionale româneşti este foarte restrictivă şi costurile de producţie sunt semnificativ mai mari. Acordul pentru reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% a fost semnat  la sediul Ministerului Agriculturii de către Asociaţia Bio România şi Federaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Asociaţia pentru Promovarea Alimentului Românesc în cadrul unei întâlniri de consultare a sectorului de produse bio şi tradiţionale româneşti.

Citește și: Margarina și o serie de mezeluri aproape interzise în UE

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here