Producție bună de cartofi la Covasna, în acest an. Suprafețele, în scădere

0
cartofi
producatori de cartofi
- Reclamă -

În judeţul Covasna producţia de cartofi se anunță foarte bună în acest an – de peste 20 de tone la hectar, în medie, potrivit estimărilor din piață, în unele cazuri fiind înregistrate producții chiar și de peste 30 de tone. Și prețurile sunt bune deocamdată 75-90 de bani pe kilogram, un nivel care acoperă costurile de producție.

Să sperăm însă că vor și rămâne așa în perioada următoare. Nu de alta, dar producția locală de cartofi este concurată puternic de prețurile de dumping ale cartofilor aduși dinafară, din Polonia, în special. Să nu uităm că în urmă cu câteva luni, de exemplu, producătorii din Lungulețu, un important bazin legumicol al țării, abia dacă reușeau să-și vândă producția cu 20-30 de bani pe kilogram.

„În zona Câmpu Frumos s-au făcut chiar şi peste 30 de tone la hectar. Cartofii sunt frumoşi şi de bună calitate. Campania de recoltare abia acum a început în forţă, iar semnele sunt încurajatoare. (…) Nu putem spune cu exactitate ce cantitate de cartofi vom avea în final, dar estimăm o producţie medie de peste 20 de tone la hectar. Sigur, unii vor avea mai mult, alţii mai puţin, în funcţie de cum au lucrat terenul”, a declarat Könczei Csaba, directorul Direcţiei Agricole (DGA) Covana.

El spune că la ora actuală kilogramul de cartofi se vinde cu 75-90 de bani, o sumă care acoperă cheltuielile de producţie, fiind de așteptat ca preţul să se stabilizeze abia peste vreo două săptămâni.

Citește și: Fermier: Este un an bun pentru porumb, dar nu este meritul nostru în totalitate

Suprafețele cultivate cu cartofi în acest an în Covasna se ridică la 12.950 de hectare cu cartofi, faţă de 14.750 de hectare anul trecut, cu peste 1.000 ha mai puţin. Schimbările climatice din ultimii ani şi concurenţa cartofilor din import i-au determinat pe mulţi agricultori să se reprofileze, ceea ce a condus la reducerea semnificativă a suprafețelor cu cartofi și majorarea celor cu porumb, rapiţă şi chiar muştar.

- Reclamă -

„Dacă privim în urmă cu zece ani observăm că există o tendinţă de scădere de la an la an a suprafeţelor cultivate cu cartofi. Cultura cartofului este cultura cu cel mai mare risc. Investiţiile sunt ridicate, între 15.000 şi 25.000 de lei la hectar, şi depinde foarte mult de factorii externi, în special de precipitaţii, cartofii au nevoie de foarte multă apă. Anul trecut a fost un an secetos şi greu, mulţi au avut pierderi, iar după aşa un an mulţi nu mai riscă”, a declarat pentru Agerpres directorul DGA.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.