Producții mai mici în Moldova, în acest an. La orz, fermierii au pierdut și 50% din producție

0
- Reclamă -

Vremea capricioasă din acest an a creat probleme mari producătorilor agricoli din Moldova, în special din Iași și Bacău, producțiile fiind dijmuite serios.

Dacă în Botoșani, la orz producțiile au sărit și de 6 tone/ha, în Iași producțiile au fost cu mult mai mici, pe fondul vremii defavorabile (îngheț și zăpadă). Ilie Airinei, un fermier din Plugari, județul Iași, care lucrează circa 2.000 de hectare spune că în acest an a pierdut până la 50% din producție la culturi precum orz, rapiță și grâu. Cam aceleași pierderi au fost înregistrate și în livada, producția de fructe din acest an reducându-se serios.

Producții mai mici sunt și în Bacău, după cum susține Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care vorbește despre un nivel al producției mai redus față de anul trecut. Când vine vorba de prețuri situația este și mai rea.

„Inputurile cresc în fiecare an cu 10-15%, în timp ce prețurile de achiziție se reduc cu 10-15%, ceea ce înseamnă o gaură de 30%”, s-a plâns Baciu.

Citește și: Macul – planta folosită în bucătărie, medicină și industria cosmetică

Și Gavrilă Tuchiluș, un fermier cunoscut din Galați, spune că a avut producții mai mici în acest an, speră însă să recupereze prin creșterea prețurilor în iarnă și primăvară, motiv pentru care nu vinde producția, ci a decis să o depoziteze. Speră să aibă mai mult noroc la floarea soarelui și porumb, care arată foarte bine în prezent.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.