Proiectul de lege al resurselor hidrominerale nu a primit „timbru de avizare” de la producătorii români de apă și specialiști din domeniu

1
- Reclamă -

În data de 14 septembrie 2017, a avut loc la Ministerul Economiei (ME) o dezbatere pe marginea proiectului privind Legea resurselor hidrominerale. La discuție au participat reprezentanți ai Agenției Naționale (ANRM), Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Ministerul Finanțelor Publice, Consiliul Concurenței, Societății Naționale a Apelor Minerale, precum și specialiști în domeniu, organizații nonguvernamentale, patronate și reprezentanți ai mediului academic.

Legea resurselor hidrominerale: ape minerale, ape de izvor și ape de masă- definiții incomplete

Silvia Enculescu, Asociația Română a Dozatoarelor pentru Apă (ARDA): “În proiectul Legii resurselor hidrominerale se definesc incomplete apele minerale, apele de izvor și apele de masă. Acest lucru lasă loc la interpretări care pot duce la efecte nedorite, total contrare celor din expunerea de motive care a stat la baza elaborării acestui proiect. Definițiile trebuie preluate întocmai din Directiva 2009/54/CE a Parlamentului European și a Consilului cu privire la exploatarea și comercializarea apelor minerale naturale ”

Legea resurselor hidrominerale:Un singur zăcământ, un singur producător, dar pe ce criterii?

Conform proiectului de lege în discuție, un singur producător trebuie să exploateze dintr-un singur zăcământ, dar nu se precizează criteriile prin care se alocă un anumit zăcământ unui singur producător.

Spre exemplu, în pânza freatică Frățești forează peste 30 de producători; pânza freatică se întinde pe o suprafață de 2400 de ha. Ca urmare a noului proiect de lege, acest zăcământ va trebui alocat unui singur producător. Pe ce criterii se va face acest lucru nu este specificat în proiectul de lege.

Legea resurselor hidrominerale: Un singur laborator de referință 

Se impune un laborator unic de referință; ar trebui mai multe și acreditate RENAR, au fost de părere majoritatea celor prezenți la discuție. Pentru că, astfel, cu un singur for superior care să decidă, în caz de litigiu, unui producător i se interzice dreptul legal și caracteristic oricărui sistem democratic, de a se apăra în mod corespunzător. Nu se poate crea un singur for superior de decizie care să taie și să spânzure după bunul plac.

Legea resurselor hidrominerale:Timbru adeziv pe apă, dar pe bere sau sucuri- nu

Timbrul autoadeziv cerut pe apă nu este impus la bere sau sucuri, care au și ele în compoziția lor o cantitate considerabilă de apă.

- Reclamă -

Mai mult, proiectul în forma actuală nu prevede cuantumul redevențelor percepute pentru toate tipurile de apă; acestea urmează să fie stabilite ulterior, prin norme metodologice.  „Proiectul de lege nu este previzibil și stabil; nu definește clar atributele autorităților, normele de etichetare ale produselor, normele de autorizare, cuantumul redevenței”, toate acestea fiind lăsate la latitudinea președintelui ANRM, a venit răspunsul ARDA, Asociația Română a Dozatoarelor pentru Apă.

Reautorizări imposibil de pus în practică în termenele stabilite prin proiect

Reautorizările impuse de noul act normativ sunt imposibil de pus în practică în termenele de timp stabilite prin proiect. Obținerea noilor reautorizări durează mai mult decât termenele date prin proiectul de lege. Producătorii vor trebui să-și oprească complet producția sau să funcționeze în ilegalitate până la reautorizare. Practic, avem un proiect de lege care te obligă să acționezi ilegal.

Duritatea apei- un alt punct de discuție

Gheorghe Vespan, Perla Moldovei, arată că proiectul de lege cere ca duritatea apei să nu fie mai mica de 5 grade germane, dar majoritatea companiilor de la noi îmbuteliază deja apă cu duritate sub 5 grade germane.

Efectele proiectului de lege al resurselor hidrominerale

Din cauza măsurilor impuse de curentul proiect de lege, va crește prețul apei la raft, va dispărea chiar conceptul de apă ieftină, se va crea o concurență neloială între producători, va crește șomajul. Proiectul de lege va produce o reacție în lanț. Mulți producători nu vor putea susține financiar reavizările și normele tehnologice impuse de lege și vor da faliment. Pentru a susține financiar procedurile administrative greoaie de reautorizare, impunerea accizei și timbrului, producătorii vor fi nevoiți să crească prețul apei la raft.

„Reprezentanții ME au prezentat situația actuală care necesită adoptarea unor măsuri imediate de reglementare a domeniului și schimbările preconizate prin prezentul proiect de lege. Solicitanții înscriși la cuvânt au enunțat necesitatea reanalizării unor prevederi cu privire la definițiile utilizate, competențele autorităților publice, existența intermediarilor, dreptul la inovație, clasificarea apelor, clarificarea normativă a unor situații derivate din practică”, se arată într-un comunicat al ME cu privire la noul proiect de lege.

Puteți citi mai multe detalii despre proiectul de lege în discuție, aici

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.