Ziua Porumbului, producții tot mai mari cu hibrizi străini

0
ziua-prombului-petre-daea .
- Reclamă -

Cea de-a VIII-a ediție a Zilei Porumbului, organizată în localitatea Orezu din județul Ialomița, a reunit și în acest an câteva sute de fermieri, dar și reprezentanți ai principalelor organizații din sector, oficialități locale, și bineînțeles ministrul Agriculturii Petre Daea.

A lipsit însă liderul LAPAR, prezent la o conferință ELO la Bruxelles, dar au fost în schimb alți membri din conducerea ligii care nu au luat cuvântul la această manifestare, de unde și un oarecare regret în rândul celor prezenți. Așa cum ne-am obișnuit, ministrul Petre Daea a făcut o adevărată baie de mulțime, a trecut pe la toate standurile firmelor prezente la eveniment (vreo 20!) și a dat mâna cu numeroși fermieri. Ministrul s-a abținut însă să dea cifre despre recolta de porumb din acest an, pentru a nu influența piața – la grâu se pare că nu prea i-a păsat de acest lucru. Mai degrabă de la Nicolae Sitaru, care este și vicepreședinte al Asociației Producătorilor de Porumb din România, la ferma căruia a fost organizat evenimentul, am aflat mai multe despre recolta din acest an. În ciuda producțiilor mici din vestul țării, România ar trebui să se aștepte la o producție de peste 10 milioane de tone, poate chiar 12 milioane de tone, ceea ce ne-ar plasa în topul producătorilor de porumb europeni. Potențialul este însă de 20 milioane de tone, așa că mai este loc de creștere….

Citește și: Mai mulți bani la Agricultură, după rectificarea bugetară

Rămâne însă regretul că n-am văzut  hibrizi de porumb românești la Orezu, doar din Republica Moldova am zărit ceva, ceea ce demonstrează însă o dată că străinii fac legea pe această piață. Campionul din acest an a fost un hibrid de la Monsanto, cu o producție de peste 15 tone/ha, flancat îndeaproape de hibrizii de la Caussades – Semences și Maissadour (peste 14 to/ha).  

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.