Prolemn anunță inițierea unor acțiuni de protest

0
material lemnos lemn de foc
Foto credit: Poliția Română
- Reclamă -

Reprezentanții Asociației Industriei Lemnului (AIL) – Prolemn anunță inițierea unor acțiuni de protest în perioada următoare, „în lipsa dialogului și a neasumării unui plan de măsuri care să susțină depășirea crizei din industria lemnului de către Guvernul României”.

„Industria lemnului din România traversează o criză profundă, reflectată în scăderea producției, închideri de capacități de producție și disponibilizări de forță de muncă. Conform INS, scăderea producției a fost în 2023 de 24% în industria lemnului și de 13% în industria mobilei, iar acest trend va continua și în 2024, în lipsa unui plan de măsuri adecvat. Industria lemnului din România este o industrie competitivă, cu un aport direct și indus de 3,5% în PIB-ul României, cu un aport net pozitiv de anual de 3,5 miliarde de Euro în balanța comercială a României, care susține în România 150.000 locuri de muncă, cea mare parte dintre acestea în comunitățile rurale. Reducerea artificială a volumului de lemn recoltat în România menține prețuri ridicate ale resursei de lemn, ceea ce a afectează competitivitatea industriei lemnului din România. Programarea de către RNP – Romsilva a unei recolte de doar 9 milioane mc în 2024 riscă să conducă în 2024 la un minim al volumului recoltat în ultimii 6-7 ani, cu menținerea unei piețe a lemnului tensionate”, precizează organizația de profil.

Este nevoie de eliminarea cauzelor artificiale care au condus la scăderea volumului exploatat, respectiv: procedura greoaie de avizare de mediu a amenajamentelor silvice, dificultatea punerii pe piață, din cauza procedurilor administrative excesive, a resursei de pe micile proprietăți, lipsa investițiilor în sectorul forestier, în special pe linie de accesibilizare a pădurilor și tranziția haotică la lemn fasonat.

„Tranziția la lemn fasonat trebuie orientată către valorificarea lemnului fasonat din depozite, nu la drum auto forestier. Există multe practici de concurență neloială la RNP – Romsilva, care trebuie eliminate. Pentru organizarea pieței lemnului, este necesară vânzarea a 50-70% din resursa de lemn fasonat pe bază de contracte pe loturi previzionate, cu calificare pentru licitație pe baza istoricului de procesare din anul anterior. Pentru responsabilizarea ofertanților la licitațiile de lemn pe picior, este necesară reintroducerea garanției pe fiecare partidă ofertată. Noul regulament european pentru comerțul cu materiale lemnoase (EUDR) aduce prevederi importante, cu rolul de a minimiza degradarea pădurilor și de a reduce defrișările la nivel global. Deosebit de important, evaluarea de risc care se va face pentru fiecare țară în parte poate afecta grav competitivitatea industriilor bazate pe lemn din România”, susține Cătălin Tobescu, președintele AIL – Prolemn.

Vezi și Prolemn acuză Romsilva de afectarea competitivităţii industriei lemnului din România

Specialistul consideră că esențial pentru a se evita un impact negativ major în România asupra industriei lemnului este ca membrii Guvernului României trebuie să își asume un dialog activ cu Comisia Europeană, pentru ca țara noastră să fie încadrată la grad scăzut privind riscul de defrișări și de degradare a pădurilor.

- Reclamă -

„Cvasitotalitatea acestor priorități au fost adesea prezentate de către Prolemn în dialogul cu instituțiile statului, fără a exista o deschidere la dialog pentru a se adopta un plan de măsuri pentru susținerea industriei lemnului. În acest context, la Bistrița s-a decis inițierea unor manifestații de protest – semnal, pentru a se susține inițierea unui dialog real pe baza agendei de revendicări ale industriei lemnului”, se precizează în comunicat.

Reprezentanții Prolemn au planificate manifestații de protest-semnal, organizate în minimum patru puncte din țară, cu cel puțin 200 de participanți în fiecare punct, fiind propuse: Bistrița, Maramureș, Brașov (pentru zona Brașov-Covasna), Lugoj (pentru zona Timiș- Caraș-Severin și Arad) și o locație pentru zona Moldovei (fiind propuse zona Comănești-Roznov, Bacău sau Piatra-Neamț).

Printre revendicările industriei lemnului se află: adaptarea SUMAL ca sistem bază pentru certificarea provenienței legale la prima punere pe piață și furnizarea informațiilor minime necesare legate de proveniența geografică, conform EUDR; eliminarea unor prevederi ambigue privind „pierderea provenienței legale”; stabilirea ca obiectiv strategic punerea pe piața a unei recolte de lemn la nivelul posibilității date de amenajamentele silvice; contractarea a 50%-70% din volumul de lemn fasonat prin contracte-cadru pe loturi previzionate, pe baza istoricului de procesare al firmei din anul anterior; pentru licitațiile de lemn pe picior, constituirea de garanții la nivelul fiecărui parchet la care se depune ofertă; respectarea de către RNP – Romsilva a prețurilor de referință ca prețuri de pornire la licitațiile de masă lemnoasă pe picior, precum și în fundamentarea prețurilor de pornire pentru licitațiile de lemn fasonat.

De asemenea, se solicită integrarea în Planul Național Integrat Energie Climă – PNIESC și în strategia de dezvoltare industrială a României a unor capitole care să susțină o viziune de dezvoltare a industriei lemnului, „având în vedere importanța sectorului pădure-industrii bazate pe lemn în bilanțul carbonului” și finanțarea sectorului din veniturile Administrației Fondului de Mediu cu minim 300 milioane de euro, anual.

Asociația Industriei Lemnului – Prolemn este o organizație non-guvernamentală, apolitică și non-profit care promovează utilizarea sustenabilă a lemnului provenit din păduri gestionate durabil în diferite aplicații industriale. Constituită în 2020, Asociația numără în prezent 37 de membri – companii din industria de prelucrare a lemnului.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.