Fermierii furioşi protestează în fața liderilor UE

0
- Reclamă -

Incendii, fum, sunete de petarde, ouă aruncate în Parlamentul European, tractoare şi forţe poliţie au transformat, joi, centrul capitalei belgiene, aflate sub asediul fermierilor, într-o adevărată scenă de război.

 

Fermierii au descins la Bruxelles pentru a face presiuni asupra liderilor Uniunii Europene, dorind să-i ajute cu taxele, creşterea costurilor şi importurile ieftine, în timp ce aceştia s-au reunit pentru a discuta despre ajutorul acordat Ucrainei.

Principalele artere din Bruxelles, inima Uniunii Europene, au fost blocate joi de aproximativ 1.000 de tractoare, potrivit unei estimări a poliţiei, relatează Reuters.

Fermierii au aruncat cu ouă în Parlamentul European şi au declanşât incendii în apropierea clădirii, în sunetul petardelor.

Potrivit La Libre Belgique, în jurul orei locale 10.30 (11.30, ora României), fermierii au încercat să spargă barajul poliţiei din faţa Parlamentului European. Poliţia a răspuns cu furtunuri cu apă. Manifestanţii au aruncat cu pietre, ouă şi sticle cu bere asupra poliţiei. Circulaţia era perturbată în mai multe locuri din capitală. Cartierului European, de la Rue de la Loi până la tunelul Belliard, era inaccesibil.

- Reclamă -

Un tractor afişa un banner pe care scria „Dacă iubeşti pământul, susţine-i pe cei care îl lucrează”, în timp ce fermierii din Belgia şi din alte ţări europene încearcau să se facă auziţi de liderii UE care se reunesc în capitala belgiană.

Personalul de securitate, în echipament antirevoltă, stătea de pază în spatele barierelor instalate în jurul clădirii unde urmau să se întâlnească liderii, la câteva străzi distanţă de clădirea Parlamentului European, unde tractoarele erau parcate în piaţa centrală.

Fermierii spun că nu sunt plătiţi suficient, că sunt sufocaţi de taxe şi reguli ecologice şi că se confruntă cu o concurenţă neloială din străinătate. Aceştia au obţinut deja mai multe concesii, inclusiv o propunere a Comisiei Europene de a limita importurile de produse agricole din Ucraina şi de a relaxa unele reglementări de mediu privind terenurile în pârloagă.

În Franţa, unde fermierii protestează de săptămâni întregi, guvernul a renunţat la planurile de reducere treptată a subvenţiilor pentru motorina agricolă şi a promis mai multe ajutoare. Însă fermierii spun că nu este suficient, iar protestele s-au extins în ţări precum Belgia, Italia, Spania şi Portugalia.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.