Rabobank: Piața mondială a laptelui, dezechilibrată

1
- Reclamă -

Volumul de lapte colectat la nivel mondial în al doilea trimestru al acestui an a continuat să scadă, în condițiile în care stocurile pun presiune asupra pieței, potrivit unui raport făcut public de Rabobank. În ciuda salturilor recente a prețurilor la ingrediente, revenirea lor este așteptată mai degrabă pentru 2017.

În al doilea trimestru din 2016, crescătorii de animale din întreaga lume au început să reacționeze la scădere prelungită a prețului la lapte, a anunțat Rabobank în bilanțul său trimestrial publicat în data de 6 iulie. Ritmul mai redus al producției ar urma să se vadă și în reducerea surplusului de lapte pentru export.

Rabobank: Stocurile atârnă greu

Trebuie remarcat faptul că și cererea pe piață este mică, pe fondul prețului mic la petrol, dar și a problemelor geopolitice, în ciuda achizițiilor susținute din partea chinezilor la începutul acestui an. Stocurile mondiale continuă să crească: ele se vor ridica la 6,4 milioane de tone de lapte, ceea ce reprezintă circa 7,5 % din comerțul anual. Rabobank estimează că un vârf al stocurilor s-ar putea plafona undeva la 8,5 milioane de tone.

Drept urmare, o revenire nu este așteptată prea curând, ci undeva spre 2017, în ciuda majorării prețurilor pe piețele internaționale începând cu luna mai (CME și Global Dairy Trade, +15 %). Mai mult, decizia Marii Britanii de a părăsi UE ar putea slăbi euro și ameliora competitivitatea produselor europene la export, aducând o presiune supliementară pe piața internațională.

Cât despre piața internă, prețurile primite de fermieri sunt în continuare mici, sub un leu pe litru de lapte în general, iar în unele cazuri s-a ajuns să fie și de câteva ori mai mici față de nivelul de acum câțiva ani.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.