Rasa Valais blacknose, rasă elveţiană de carne și lȃnă

1

Declarate cele mai “drăguţe” oi, oile din rasa Valais blacknose sunt originare din munţii Elveţiei, din regiunea Valais.

Sunt inconfundabile, avȃnd lȃna albă, cu faţa, urechile și picioarele negre. Femelele au pete negre pe coadă.

Coarnele sunt mari și au aspect spiralat. Acestea sunt prezente atȃt la masculi cȃt și la femele.

Oile ajung la 72-78 cm ȋnălţime, berbecii la 75-83 cm, iar după vȃrsta de 2 ani, oile la o greutate de 70-90 kg, iar berbecii la 80-125 kg.

Aspectul lȃnii variază mult, de la onduleuri bine definite, la un aspect dezordonat. Firul este lung, de cca 20 cm, spiralat și cu o grosime de 30 microni. Producţia de lȃnă este considerabilă avȃnd ȋn vedere că se tund de două ori pe an.

Pentru cei care doresc să o comercializeze, se recomandă ca marcarea oilor să se facă pe cap și nu pe spate. De asemenea, animalele trebuie ţinute departe de garduri vii pentru e nu li se ȋncurca crenguţe sau spini ȋn firele de lȃnă.

Carnea are un gust deosebit, fiind foarte apreciată.

Femelele pot să nască de 3 ori ȋn doi ani.

Vezi și: Oile din rasa Ratca, oile cu coarne spiralate

 

Rasa Valais blacknose- istoric

Rasa se crește ȋncă din sec XV, pentru producţia de carne și lȃnă, dar a fost recunoscută oficial abia ȋn 1962.

Animalele sunt rezistente la temperaturi joase și la vȃnturi și nu mănȃncă mult, fiind adaptate la viaţa ȋn condiţii vitrege. Se deplasează cu ușurinţă pe versanţii montani. Totodată, sunt prietenoase, blȃnde și curioase, fiind perfecte ca animale de companie.

Pȃnă ȋn 2013, rasa Valais blacknose se găsea numai ȋn Elveţia, acesta fiind anul primului import ȋn UK. Din 2016 a ȋnceput și exportul de spermă către USA.

Aspectul, rezistenţa și temperamentul rasei a făcut ca popularitatea acesteia să fie ȋn continuă creștere ȋn ultimii ani, mai ales ȋn UK, Noua Zeelandă, Canada și SUA.

Conform standardului rasei, atȃt oile cȃt și berbecii au un aspect robust, capul și picioarele bine acoperite cu lȃnă, coarnele spiralate și simetrice, gȃtul puternic, botul scurt, urechile de dimensiuni medii, fruntea lată, picioarele puternice și o structură osoasă solidă.

Preţul unui exemplar variază ȋntre 1000-10 000 dolari SUA ȋn funcţie de puritatea genetică.

Sursa foto: Pinterest

 

 

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here