Recolta de primăvară a legumicultorilor români pleacă spre Ucraina

3
comert / legume fructe
comerț
- Reclamă -

Recolta de primăvară a legumicultorilor români are mare căutare, iar marfa de calitate este apreciată de cumpărătorii din Ucraina, care oferă un preț dublu față de valorificarea din piețele locale.

Magdalena și Marcel Cristian din Băleni, județul Dâmbovița, lucrează într-un spațiu protejat de 2.000 de metri pătrați. Cultura care este acum în faza de recoltare este cea de ridichi, pe care producătorii le valorifică cel mai mult către Ucraina, restul recoltei ajungând în piața de la Băicoi, la un preț mai mic, însă.

Magdalena Cristian a declarat la TVR despre cultura de ridichi din acest an, dar și de cât de apreciate sunt aceste trufandale de către ucraineni.

Vezi și Cum pregătești răsadurile de legume pentru producții timpurii și de o calitate mai bună

”Nu putem vinde tot din solar numai în târgul unde mergem, la Băicoi. Restul vindem en-gros de acasă și la ora actuală au început să vină ucrainenii care ne dau un preț foarte bun. Din păcate ai noștri ne dau undeva la jumătate, foarte puțin din ce ne dau ucrainenii. Dacă ar ajunge ridichea asta de la producător direct la tarabă s-o vând eu, atunci și clientul ar fi mulțumit că va cumpăra mai ieftin, dar când va ajunge de la mine la dumneavoastră, o cumpărați, apoi o revindeți la altcineva, ajunge la a treia-patra mână”, a explicat fermiera.

Lipsa forței de muncă rămâne o adevărată provocare pentru legumicultori mai ales că în plin sezon culesul și livrarea rapidă sunt esențiale.

”Ne lovim de această problemă dar chiar am avut și surprize plăcute când am postat pe internet că avem nevoie urgentă de ajutor și ne-am trezit cu vecini dornici să ne ajute, fără să ne ceară nimic în schimb. Dar la modul general este o mare problemă pentru că mulți români au plecat la muncă în străinătate, au condiții mai bune acolo. La noi plătim 150 de lei la zi, în străinătate primeam 10 euro pe oră, acum câțiva ani când mergeam și noi la muncă în afară”, a mai precizat producătoarea.

- Reclamă -
- Reclamă -

3 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.