Cum pregătești răsadurile de legume pentru producții timpurii și de o calitate mai bună

1
- Reclamă -

Cultivarea legumelor se realizează fie prin semănat direct, fie prin utilizarea răsadurilor, iar alegerea între aceste două metode influențează momentul obținerii recoltei, care poate fi timpuriu, târziu sau în extrasezon.

Pentru obținerea unor producții timpurii, cultura de legume se înființează exclusiv prin răsaduri, care vor asigura dezvoltarea culturilor în condiții optime. Descoperă, în continuare, pașii pe care trebuie să-i urmezi în pregătirea răsadurilor de legume, pentru recolte de o calitate mai bună.

1.   Ține cont de perioada de plantare

În cazul culturilor timpurii, obținerea de rasaduri pentru legume viguroase și sănătoase, la momentul transplantarii, depinde de calcularea perioadei de semănat, pentru ca răsadurile să se dezvolte suficient.

În mare parte, legumele sunt semănate atunci când temperatura depășește 12 grade Celsius, adică, în general, de la sfârșitul lunii aprilie până la începutul lunii mai. Pentru stabilirea momentului exact de însămânțare a răsadurilor, va trebui să ții cont de perioada necesară de creștere, înainte de plantare.

Spre exemplu, dacă îți dorești să plantezi răsadurile la sfârșitul lunii aprilie – începutul lunii mai, momentul optim pentru semănat ar fi finalul lunii februarie sau începutul lunii martie.

2.   Creează condiții optime pentru dezvoltarea răsadurilor

După semănare, pentru obținerea unor răsaduri sănătoase, este necesară asigurarea unor condiții optime pentru dezvoltarea lor. Astfel, ține cont de următoarele aspecte:

- Reclamă -

  • Pentru udare, folosește apă la temperatura solului. În stadiul inițial de creștere, utilizează cantități mici de apă, 2-5 l/m2, de maximum 2 ori pe săptămână, la orele mai călduroase. Pe măsură ce răsadurile cresc, sunt necesare cantități mai mari de apă, în jur de 8-10 l/m2, și udări mai frecvente.

  • Temperatura trebuie menținută ridicată, între semănat și răsărit.

  • Umiditatea trebuie să fie crescută, pentru legumele cu un conținut mai mare de apă.

  • Spațiul în care se produc răsadurile trebuie să fie suficient de mare, să fie special amenajat, curat, dezinfectat, luminos și protejat. De asemenea, acesta trebuie să ofere posibilitatea unei gestionări eficiente a microclimatului, ceea ce înseamnă un bun control al temperaturii, umidității și ventilației.

3.   Importanța pregătirii terenului pentru răsaduri

Pregătirea corespunzătoare a solului asigură un start sănătos pentru plante, ceea ce contribuie la obținerea unei recolte bogate și de calitate. Astfel, pregătirea solului constă în curățarea terenului de resturile vegetale, îndepărtarea rădăcinilor și a reziduurilor organice.

Săparea și slăbirea solului se efectuează în funcție de tipul de cultură și de nevoile acestuia, iar amplasarea sistemului de irigat prin picurare se face înainte de plantarea răsadurilor. În procesul de pregătire a terenului pentru plantarea răsadurilor, un pas important îl reprezintă și fertilizarea, care poate fi organică sau minerală.

În solarii, pregătirea terenului presupune dezinfectarea, dar și alte lucrări specifice.

4.   Aplică o strategie de protecție eficientă

Răsadurile sunt sensibile la atacurile agenților patogeni și ale dăunătorilor, precum și la îmburuienare. În acest sens, implementarea unei strategii de protecție eficiente poate preveni daunele din cultura de legume.

Alege un fungicid care oferă o flexibilitate mare de aplicare, așa cum este Dagonis®, care combate eficient un spectru larg de agenți patogeni și care poate fi aplicat în diverse culturi, cum ar fi ardeii, tomatele, castraveții, rădăcinoasele, varza etc. Acesta are la bază două substanțe active complementare, fluxapiroxad și difenoconazol, care asigură un control de lungă durată împotriva multor boli.

De asemenea, la fel de importantă este și aplicarea unor erbicide peliculare, înainte de transplantarea răsadurilor, așa cum sunt Stomp® Aqua și Stratos® Ultra.

Totodată, atacurile unor dăunători precum gândacul din Colorado, tuta absolută sau omida fructificațiilor pot fi ținute sub control, folosind un insecticid precum Alverde®, eficient pentru culturile de tomate, vinete și ardei.

5.   Acordă atenție deosebită fertilizării

Fertilizarea răsadurilor se efectuează de 1-2 ori, utilizând îngrășăminte aplicate la sol sau prin frunze. Pentru a satisface necesarul de minerale, sunt necesare îngrășăminte cu azot, fosfor și potasiu.

Cu 4-5 zile înainte de plantare, se realizează fertilizarea inițială, cu azotat de calciu, pentru a asigura o rezervă adecvată de substanțe minerale în planta recent transplantată.

Așadar, pentru a pregăti adecvat răsadurile, este necesar să ții cont de niște pași simpli, care îți vor asigura producții timpurii și de o calitate superioară.

 

Sursa foto: Shutterstock

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.