Peste 600 de milioane de euro, bani nerambursabili, vor fi puşi la dispoziţie de la nivelul Comisiei Europene pentru proiecte privind solurile sustenabile, iar agricultura României ar trebui să beneficieze cât mai mult posibil de aceste oportunităţi, a declarat consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului.
Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă şi Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară şi Mediu „Ernest Lupan” (IRCEM) au organizat miercuri, la Palatul Victoria, conferinţa „NATI00NS – SOLURI SUSTENABILE”.
Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „NATI00NS”, ca un prim pas pentru a sprijini lansarea misiunii Comisiei Europene „A Soil Deal for Europe”, şi are rolul de a susţine şi de a promova procesele de conştientizare a importanţei protejării şi conservării ecosistemelor terestre.
„Agricultura este un domeniu de tradiţie, cât şi un domeniu strategic pentru dezvoltarea durabilă a României. Iată că există oportunităţi concrete de finanţare: peste 600 milioane de euro, bani nerambursabili, vor fi puşi la dispoziţie pentru proiecte privind solurile sustenabile. Suntem a şasea ţară din UE ca suprafaţă agricolă şi avem un potenţial imens pentru a produce hrană sănătoasă. (…) Sunt ţări care deja dezvoltă astfel de programe şi este păcat că România nu se află printre ele. În continuare vom depune eforturi să diseminăm informaţia către toate părţile interesate şi să facilităm colaborarea multi-sectorială pentru ca agricultura României să beneficieze cât mai mult posibil de aceste oportunităţi. La nivelul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, vom veni cu un sprijin consistent şi prin coordonarea implementării Strategiei naţionale şi planului de acţiune privind economia circulară, în cadrul căreia agricultura are o comisie tehnică dedicată cu reprezentanţi din toate punctele de interes”, a declarat Laszlo Borbely, citat în comunicat.
NATI00NS acţionează ca mesager al misiunii, sporind gradul de conştientizare a părţilor interesate naţionale şi regionale, oferind acces la materiale şi informaţii de consolidare a capacităţilor, stimulând discuţiile cu privire la cele mai bune configuraţii Laboratoare vii (LL) şi proiecte far, pentru a răspunde nevoilor regionale de sol şi încurajând colaborarea.
IRCEM va fi, printre altele, responsabil de activităţile de consolidare a capacităţilor şi de dezvoltarea Living Labs în Bulgaria, România, Republica Moldova şi Ucraina, conform comunicatului.